Čija je mobilna bolnica u Zalužanima?

05.05.2020. 12:39 / Izvor: Oslobođenje
Čija je mobilna bolnica u Zalužanima?

Šef tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić rekao je da ni on ne zna u čijem je vlasništvu mobilna bolnica.

Vlada Republike Srpske kupila je mobilnu bolnicu koju je platila više od četiri miliona maraka. Ipak, bolnica i dalje nije u njenom, nego je u vlasništvu kompanije Global Balkan iz Bijeljine od koje je i kupljena.

Riječ je o objektu površine 6.000 kvadratnih metara sa 500 kreveta. Ova bolnica će preći u vlasništvo RS-a tek kada se postavi i kada bude imenovana komisija koja će utvrditi da li je to proizvod koji je naručen i koji je plaćen.

Ponosni premijer

Bez obzira na kritike, ponosan sam što je Vlada nabavila objekat i to je vlasništvo Republike Srpske. Sigurno da nam u ovom momentu ne treba, ali želimo nevjerne Tome da uvjerimo. Poslije će se postavljati pitanja je li se to desilo, je li to došlo. Želimo da postavimo i pokažemo kako to izgleda, izjavio je prije nekoliko dana premijer RS-a Radovan Višković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da ne zna u čijem je vlasništvu bolnica koju je Vlada RS-a kupila za više od četiri miliona maraka

"U ovom trenutku nemam tu informaciju. Sigurno je da će mobilna bolnica biti u vlasništvu Republike Srpske, odnosno Republika Srpska će prenijeti vlasništvo na Civilnu zaštitu. Razgovarali smo o tome da mobilna bolnica bude korišćena za bilo koju vrstu elementarne nepogode", kazao je Šeranić.

Šef tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić rekao je da ni on ne zna u čijem je vlasništvu mobilna bolnica.

"Nju neko treba da zaduži. To je sve što ja znam. Koliko znam bolnica je plaćena", kazao je Stevanđić.

Vlasnik kompanije Balkan Global iz Bijeljine je Slaven Ristić. On je ujedno i direktor Tehničkog remonta iz Bratunca. Ristić je istakao kako je svojim kontaktima iz Njemačke omogućio da ta pokretna bolnica ne ode u Vijetnam, nego da se preusmjeri u BiH, odnosno u Republiku Srpsku. On nije rekao da je bolnica kupljena preko njegove firme.

Oštećen budžet 

Novinar Slobodan Vasković objavio je da iza kupovine mobilne bolnice stoji Dragan Vučetić, koji je oštetio budžet Srpske za 1,1 milion maraka. U izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a iz 2015. Vučetić se tereti da je čineći krivična djela od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi “Nikola Tesla GMBH” Koln od 500.175 KM koju je otvorio preko preduzeća “Nikola Tesla” Banja Luka.

Višković je izjavio da je naknadno odlučeno da pokretna bolnica koju je RS kupila u Njemačkoj bude transportovana avionom, a ne drumskim prevozom, zbog čega je donesena i odluka o plaćanju avionskog transporta.    

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti