Partner pomaže klijentima u prevazilaženju poteškoća sa otplatom mikrokredita

06.05.2020. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Partner pomaže klijentima u prevazilaženju poteškoća sa otplatom mikrokredita

Ekonomske mjere koje su uvedene već imaju posljedice na čitavu privredu u zemlji, a samim tim i na Partner mikrokreditnu fondaciju kao i na značajan broj korisnika mikrokredita.

U skladu sa novonastalom situacijom proglašenja pandemije COVID-19, vlasti na entitetskom nivou su na dnevnoj osnovi proglašavali nove mjere u cilju sprječavanja i suzbijanja širenja virusnog oboljenja COVID-19. Ekonomske mjere koje su uvedene već imaju posljedice na čitavu privredu u zemlji, a samim tim i na Partner mikrokreditnu fondaciju kao i na značajan broj korisnika mikrokredita.

Stručni saradnik za postprodajne aktivnosti Partner mikrokreditna fondacija, Abaz Avdić za poslovni portal Akta.ba je kazao kako je u periodu koji je prethodio pandemiji virusa COVID-19, Partner imao stabilno poslovanje uz konstantan rast kreditnih operacija dok je pandemija uticala na smanjenje plasmana kao i na povećan broj zahtjeva kllijenata za posebnim mjerama koje Partner odobrava klijentima u svrhu prevazilaženja poteškoća sa otplatom mikrokredita.

„Mjere koje se nude klijentima su s ciljem iznalaženja optimalnog rješenja u prevazilaženju poteškoća sa otplatom mikrokredita ali i pružanja podrške u prevazilaženju problema sa likvidnošću onih klijenata i djelatnosti koje i u vanrednim okolnostima nastavljaju sa radom. Mjere koje se poduzimaju su u skladu sa odlukama agencija za bankarstvo FBiH i RS-a“, pojašnjava Avdić, naglašavajući kako Partner sprovodi posebne mjere na ublažavanju posljedica virusnog oboljenja COVID 19, nastojeći svakom klijentu pristupiti individualno s ciljem pronalaženja najboljeg rješenja u prevazilaženju poteškoća sa otplatom mikrokredita.

Instrumenti koje nudi Partner klijentima su mogućnost korištenja moratorija na otplatu mikrokredita, restruktuiranje/reprogramiranje/refinansiranje mikrokredita uz grace period. 

Kako pojašnjava, Avdić pravo na moratorij ili druge posebne mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije može ostvariti klijent koji je direktno ili indirektno pogođen vanrednim okolnostima izazvanim virusnim oboljenjem COVID-19, ukoliko je došlo do promjene platežne sposobnosti, a time i pogoršanja kreditne sposobnosti. Više informacija se može pronaći i na web stranici Partnera

Ova mikrokreditna fondacija je uspjela održati i nivo zaposlenosti i svi radnici su zadržani.

„Radnici koji su iz službi podrške a čiji posao ne zahtjeva direktan kontakt sa klijentima, rade od kuće uz povremeni dolazak u kancelarije po potrebi. Rad od kuće je u potpunosti tehnički i tehnološki podržan i omogućava nesmetanu podršku prodajnom osoblju. S druge strane, prodajno osoblje radi iz kancelarija uz potpuno pridržavanje svih higijensko epidemioloških mjera“, pojašnjava Avdić.

Kada je u pitanu plasman kredita, kaže da je u poređenju na aprilu prošle godine broj onih koji imaju potrebe za kreditima smanjen za kreditom za oko 40 posto.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti