Vlada KS danas započela isplatu naknada porodiljama i civilnim žrtvama

12.05.2020. 17:23 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS danas započela isplatu naknada porodiljama i civilnim žrtvama

Ministarstvo za rad,socijalnu politiku,raseljena lica i izbjeglice KS započelo isplatu naknada korisnicima prava na dječiji dodatak te porodiljama i civilnim žrtvama.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike prava po osnovu zaštite porodice sa djecom u Kantonu Sarajevo da će danas početi isplata njihovih naknada za mjesec april, u bankama u kojima imaju otvorene račune. 

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 2.379.528,34 KM.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 10.175 korisnika prava na dječiji dodatak, naknadu umjesto plaće ženi – majci u radnom odnosu dok odsustvuje sa posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene  - majke koja nije u radnom odnosu i jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta. 

Takođe, resorno ministarstvo obavještava da se naknade za korisnike sa statusom civinih žrtava rata mogu se podići od danas u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Inače, pravo na ovu naknadu u Kantonu Sarajevo ostvarilo je 3.465 korisnika, a za ovu namjenu sa pozicije resornog ministarstva isplaćeno je 1.111.050,62 KM, stoji u saopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti