Zbog pomoći Vlade iz sive prešli u legalnu zonu

08.06.2020. 08:04 / Izvor: Glas Srpske
Zbog pomoći Vlade iz sive prešli u legalnu zonu

U Poreskoj upravi RS kazali su da su u martu, aprilu i maju prijavljena ukupno 602 privredna subjekta, dok ih je odjavljeno svega 239.

U RS-u je od marta do juna prijavljeno dva i po puta više privrednih subjekata nego što je odjavljeno, a privrednici ističu da je glavni razlog za to što su oni koji su radili na crno, zbog najavljene pomoći Vlade za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih virusom korona, požurili da se registruju.

U Poreskoj upravi RS kazali su da su u martu, aprilu i maju prijavljena ukupno 602 privredna subjekta, dok ih je odjavljeno svega 239.

"U martu su odjavljena 22 pravna lica i 55 preduzetnika, dok je u istom periodu registrovano 110 pravnih lica i 190 preduzetnika", kazali su u Poreskoj upravi.

Kada je riječ o aprilu, kada je eskalirala kriza u vezi sa pandemijom virusa korona i kada najveći broj privrednika nije radio, svoju djelatnost odjavilo je 10 pravnih lica i 45 preduzetnika, a istovremeno registrovano 31 pravno lice, odnosno 51 preduzetnik. Podaci za maj pokazuju da je svoju djelatnost odjavilo 27 pravnih lica i 80 preduzetnika, dok je s druge strane prijavljeno 50 pravnih lica i čak 170 preduzetnika.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić rekao je da je glavni razlog zašto u RS-u ima više prijavljenih nego odjavljenih privrednika u vrijeme pandemije taj što su i oni koji su radili na crno zbog najavljene pomoći Vlade RS-a odlučili da se registruju.

"Oni koji nisu bili prijavljeni i radili su na crno vidjeli su da će biti novca i pomoći iz budžeta pa su odlučili da se registruju. Rad na crno na našem tržištu poprimio je epidemijske razmjere", rekao je Bratić.

Naglasio je da je svakako bilo i onih preduzetnika koji su zbog krize odjavljivali djelatnost u martu, a nakon što su vidjeli da Vlada RS pomaže kada je riječ o isplati plata i poreza i doprinosa za zaposlene, ponovo prijavljivali djelatnost u aprilu.

"Oni su bili uplašeni, odjavili se, a zatim se ponovo u aprilu ili maju registrovali", naveo je Bratić.

Predsjednik Područne privredne komore RS Goran Račić rekao je “Glasu Srpske” da RS za vrijeme pandemije virusa korona ima mali broj odjavljenih poreskih obveznika, upravo zbog mjera Vlade RS-a koje se odnose na isplatu plata i doprinosa za zaposlene radnike.

"Upravo zbog toga zadržan je pozitivan trend iz ranijih godina da imamo više novoregistrovanih poreskih obveznika nego odjavljenih. To je dobar pokazatelj i dobar znak. Mjere Vlade pozitivno su uticale i na one koje su imali opredjeljenje i namjeru da registruju privrednu djelatnost jer nisu odustali od toga", rekao je Račić.

Zahtjevi

Iz Poreske uprave RS ranije su saopštili da su poreski obveznici koji su u aprilu odjavili radnike ili svoju preduzetničku djelatnost podnosili zahtjeve za isplatu najniže plate za april i uplate doprinosa na tu najnižu platu.

"To nije u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed pojave virusa korona. Između ostalog i to dodatno usporava obradu zahtjeva za isplatu najnižih plata iz Kompenzacionog fonda i doprinosa i poreza na tu platu", saopštili su iz Poreske uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti