Hoće li naša zemlja zadržati bezvizni režim?

19.07.2020. 09:37 / Izvor: BHRT
Hoće li naša zemlja zadržati bezvizni režim?

U novom izvješću Europske komisije navodi se da ima pozitivnih pomaka, ali i mnogo nedostataka kojima se bosanskohercegovačke vlasti moraju žurno posvetiti.

Bolje upravljanje migrantskom krizom, efikasnija zaštita granica i iskrenija borba protiv organiziranog kriminala – samo su neki od uvjeta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi zadržala bezvizni režim.

U novom izvješću Europske komisije navodi se da ima pozitivnih pomaka, ali i mnogo nedostataka kojima se bosanskohercegovačke vlasti moraju žurno posvetiti.

Slaba tačka je i odbijanje saradnje sa Fronteksom i neuspostavljanje nacionalne kontakt tačke sa EUROPOL-om. Oba problema rezultat su nepostojanja konsenzusa među političkim predstavnicima tri naroda.

Haris Plakalo​,​ glavni tajnik Europskog pokreta za BiH - "Dolazi do kolizije različitih nivoa vlasti, različitih odluka, strategija, zakona koji se tiču sveukupne političke opće slike, od borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije, ljudskih prava. Ipak, problem broj jedan u Bosni i Hercegovini, prema izvještaju Evropske komisije, su migranti. Efikasnije upravljanje krizom u vrhu je prioriteta".

Upravljanje migracijama i granicama, uključujući prihvatne kapacitete i koordinaciju između različitih nivoa vlasti mora biti unapređeno. Koordinaciono tijelo unutar Ministarstva bezbjednosti ne funkcioniše efikasno, posebno kada je u pitanju dodjela lokacija za prihvatne centre i smještaj migranata na adekvatne lokacije. Ozbiljni su nedostaci u efikasnom pristupu tražiocima azila zbog vrlo ograničenih ljudskih resursa i operativnih kapaciteta.

Iako to direktno ne piše u izvještaju, ukoliko vlasti Bosne i Hercegovine propuste da riješe ove probleme, pitanje je hoće li njeni građani u budućnosti moći bez viza u zemlje Šengena. Takvi apeli iz Evrope do sada su se mogli čuti mnogo puta.

Uslovi koje bi Bosna i Hercegovina morala da ispuni ukoliko želi da zadrži bezvizni režim nisu nikakva novost. Slični zahtjevi iz Evropske unije stižu godinama, a sve je to dio onoga što Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi dobila šansu za kandidatski status za članstvo u Uniji. Koliko sve to ozbiljno shvataju nosioci vlasti u našoj zemlji?

Esad Bajtal, sociolog - "Oni bježe od Evrope, a spašavaju se tako što stalno verbalno obećavaju nešto ili pristaju da će to biti tako, dobijaju na vremenu i bježe na svaki mogući način. Boje se svake vrste zakonske uređenosti. Jer, ako tamo dođu jednog dana, tamo se mora položiti račun".

A upkos brojnim upozorenjima, praksa pokazuje da je Evropska unija bila i više nego tolerantna prema propustima vlasti iz Bosne i Hercegovine. Bilo je nekoliko najava da će vize na velika vrata ponovo ući u našu zemlju, ali je bezvizni režim ipak zadržan. Pitanje je samo do kada će trajati evropsko strpljenje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti