Rebalans budžeta je put za podršku privrednicima u Kantonu Sarajevo

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rebalans budžeta je put za podršku privrednicima u Kantonu Sarajevo

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravlja se o izmjenama i dopunama budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

28.07.2020. 09:33 / Izvor: Akta.ba

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravlja se o izmjenama i dopunama budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu. Planirani Rebalans budžeta iznosi 1.135.335.000 KM.

Tim povodom, ministar finansija KS Jasmin Halebić izjavio je da pripremljeni dokument predstavlja već drugi rebalans budžeta u ovoj godini. 

"Ova godina je po svemu specifična tako da ne iznenađuje što je Vlada KS izradila već drugi rebalans. Podsjećam da se u 2020. godini ušlo sa odlukom o privremenom finansiranju, dakle bez budžeta, te je, uzimajući i to u obzir ovo treći put u ovoj godini da se tema budžeta nalazi pred skupštinskim zastupnicima", kazao je ministar Halebić. 

Glavni razlog za pripremu Rebalansa budžeta je ubrzavanje isplate finansijske podrške privrednicima u KS čije poslovanje je pogođeno negativnim posljedicama širenja koronavirusa. 

"Proces administriranja finansijskih sredstava dobivenih od strane MMF-a, sa viših nivoa ka nižim, već dugo traje a privrednici to čekanje sve teže podnose. U takvoj situaciji najmanje što Vlada KS može učiniti jeste da Rebalansom budžeta omogući isplatu podrške privredi iz budžetskih sredstava", ocijenio je ministar Halebić. 

Član UO udruženja poslodavaca u KS, Suhad Ećo, istakao je da su privrednici insistirali od Vlade KS da se iznađu rješenja za ubrzavanje procedure isplate plaća prema zaposlenima u realnom sektoru koji su to pravo ostvarili prema javnom pozivu objavljenom od strane Ministarstva privrede KS. 

"Predviđena sredstva za pomoć privredi KS, koja zbog proceduralnih razloga još uvijek stoje na federalnoj Vladi, mogu se obezbijediti Rebalansom budžeta i time omogućiti da radnici kao i privredni subjekti koji mjesecima čekaju isplatu ta sredstva u konačnici i dobiju“, naglasio je Ećo.

Napomenuo je da su poslodavci još ranije tražili da se finansijska sredstva za pomoć privredi osiguraju ne čekajući pomoć od MMF-a. 

"Upravo zato smo čvrstog uvjerenja da će Skupština KS na današnjoj sjednici prihvatiti rebalans budžeta i time potvrditi svoju podršku prema privrednicima u KS", zaključio je Ećo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti