"Elektrokrajina" izgradila 200 kilometara nove mreže

01.08.2020. 09:38 / Izvor: Nezavisne novine
'Elektrokrajina' izgradila 200 kilometara nove mreže

U okviru projekta, koji je započeo u avgustu prošle godine, do sada je za potrebe kupaca postavljeno više od 4.200 novih betonskih stubova i razvučeni provodnici u dužini od preko 200 kilometara.

Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka je u dosadašnjem dijelu velikog projekta rekonstrukcije elektrodistributivne mreže obezbjedila kvalitetnije snabdijevanje strujom za više hiljada potrošača u šta je investirala 4,1 miliona KM.

U okviru projekta, koji je započeo u avgustu prošle godine, do sada je za potrebe kupaca postavljeno više od 4.200 novih betonskih stubova i razvučeni provodnici u dužini od preko 200 kilometara.

Projekat se odvija na području radnih jedinica Banjaluka, Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad, Gradiška, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Mrkonjić Grad i Šipovo, a uskoro će započeti i na području "Elektrodistribucije" Čelinac koja distributivno pokriva i opštine Kotor Varoš i Kneževo. 

Ovaj trogodišnji investicioni ciklus u drugoj fazi podrazumjeva izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnju brojila sa daljinskim očitavanjem električne energije.

"Krajnji cilj projekta ukupne investicione vrijednosti od skoro 30 miliona KM je obezbjeđenje pouzdanije isporuke električne energije za više desetina hiljada potrošača, zatim, povećanje efikasnosti obračuna i naplate, te značajno smanjenje distributivnih gubitaka preduzeća", ističu u Upravi "Elektrokrajine".

Najveće elektrodistributivno preduzeće u RS se istovremeno nalazi u procesu potpune reorganizacije i prilagođavanja radnih procesa odredbama novog Zakona o električnoj energiji, u sklopu čega će zaključno sa krajem ove godine u potpunosti prestati sa poslovima snabdijevanja kupaca i postati jedan od operatora distributivnog sistema u RS. 

"Elektrokrajina" je u dosadašnjem procesu reorganizacije djelatnosti već ostala bez svih industrijskih potrošača (437 kupaca sa visokog i srednjeg naponskog nivoa), te više od 2.000 komercijalnih kupaca sa niskog napona (sa godišnjom potrošnjom preko 35 GWh), a čije snabdijevanje je preuzela Direkcija za snabdijevanje "Elektroprivrede RS" u Trebinju.

Zbog neophodnosti prilagođavanja novim uslovima rada pristupilo se izradi nove sistematizacije i organizacije prilikom čega je preduzeće dobrovoljno, uz utvrđene stimulativne otpremine, napustilo 398 radnika uz predviđeni nastavak procesa i u predstojećem periodu kako bi se zadražala optimalna struktura i broj radnika.

Navedene okolnosti gubitka velikih kupaca i obezbjeđenja sredstava za isplatu stimulativnih otpremnina radnika, uz otežane  uslove rada zbog pandemije korona virusa, uticale su da "Elektrokrajina" prvo polugodište 2020. završi sa gubitkom u iznosu od 5,5 miliona KM, što je, ipak, značajno manje od planiranog minusa od 13,3 miliona KM. 

Pobrojani objektivni faktori su doveli do smanjenja ukupnih šestomjesečnih prihoda preduzeća za 30,6 miliona KM ili 25,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što realno nije bilo moguće u cijelosti nadoknaditi na strani rashoda iako su ukupni troškovi smanjeni za 21,3 odsto, odnosno za 24 miliona KM.

Uprkos svim izazovima, "Elektrokrajina" je u proteklom polugodištu uspjela smanjiti ukupna potraživanja za 7,7 miliona KM, dok su ukupne obaveze umanjene za dva miliona KM.

Pored toga, preduzeće je u tekućoj godini unaprijedilo ključne poslovne parametre koji se ogledaju u obezbjeđenju kvalitetnije isporuke električne energije, pojačanom otkrivanju neovlaštene potrošnje, očuvanju visokog nivoa naplate, te smanjenju distributivnih gubitaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti