Za Zaštićeni pejzaž "Bentbaša" po prvi put donesen Plan upravljanja

03.08.2020. 15:12 / Izvor: Akta.ba
Za Zaštićeni pejzaž 'Bentbaša' po prvi put donesen Plan upravljanja

Plan upravljanja zaštićenim područjem obavezan je planski dokument koji se, uz Prostorni plan područja posebnog obilježja, donosi za zaštićena prirodna područja.

Vlada Kantona Sarajevo je na nastavku sjednice održane 30. jula ove godine donijela Plan upravljanja Zaštićenim pejzažem „Bentbaša“ za period 2020-2030. godine. Radi se o upravljačkom dokumentu koji je po prvi put donesen za ovo zaštićeno prirodno područje, a za koje je prethodno Skupština Kantona Sarajevo 2017. godine donijela propis o zaštiti, odnosno Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža ''Bentbaša''.

Plan upravljanja zaštićenim područjem obavezan je planski dokument koji se, uz Prostorni plan područja posebnog obilježja, donosi za zaštićena prirodna područja, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode FBiH. Prema članu 155. ovog Zakona, plan upravljanja sadrži, između ostalog, ciljeve i politiku upravljanja, smjernice zaštite i održivog razvoja zaštićenog područja, kao i razvoj dopuštenih djelatnosti, te načine i izvore finansiranja njegove realizacije.

Na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, donijela je Vlada Kantona Sarajevo ovaj plan na period od 10 godina, s tim što će se nakon što protekne period od pet godina analizirati njegovo provođenje, te će se po potrebi obaviti revizija. Inače, Plan nije statičan dokument i on je stalno otvoren za nadogradnju u svrhu postizanja osnovnih ciljeva, a to su usmjeravanje i kontrola korištenja prirodnih dobara, izvođenje zaštite, kao i održivo upravljanje prostorom zaštićenog pejzaža.

Iz resornog ministarstva ističu kako je izrada ovog dokumenta prošla kroz nekoliko faza koje su podrazumijevale teorijska i terenska istraživanja, fazu kvantitativno-kvalitativne analize, fazu definisanja dugoročne vizije, učešće javnosti, utvrđivanje problematike, politika, ciljeva i aktivnosti, određivanje mjera upravljanja, te izradu akcionih planova, kao i organizaciju ukupno četiri radionice za ključne zainteresirane strane. Dakle, Plan je pripremljen u okviru šire diskusije više subjekata - Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Stari Grad, kantonalnih javnih komunalnih preduzeća, zavoda, predstavnika nevladinih organizacija, privatnog sektora, i drugi zainteresirani subjekata, tokom šest mjeseci rada i na potpuno transparentan način.

U ovom planu predloženi su, između ostalog, mogući izvori finansiranja njegove realizacije za period od 10 godina. U tom kontekstu, za implementaciju Plana i akcionih planova kao njegovih sastavnih dijelova potrebna su okvirna sredstva u iznosu od oko 2.814.500 KM.

Plan također uključuje i aktivnosti koje se odnose, između ostalog, na ekološku rekultivaciju prostora „Bentbaše“, kontinuirani monitoring prirodnih vrijednosti u funkciji zaštite i održavanja istih, zatim izradu programa obnove i upravljanja objektima kulturno-historijskog naslijeđa, razvoj infrastrukture za posjetioce - npr. uspostavljanje info pulta, uređenje i održavanje pješačkih staza, uspostavljanje opreme i signalizacije, uspostavljanje edukacijske staze, izrada elaborata i vodiča za penjače uz opremanje penjališta vodeći računa o kapacitetu penjača u smislu da se ne naruše prirodne vrijednosti područja, uspostava javnog toaleta i  kućice/skladišta za najam bicikla i romobila, uspostava javnog parking prostora i dr., rješavanje problematike otpadnih voda, kao i različite edukacije uposlenika na temu interpretacije zaštićenog pejzaža, zaštite prirode i održivog razvoja, te aktivnosti generalno u svrhu upravljanja zaštićenim prostorom - uređivanje javnih i zelenih površina, odvoz otpada, komunikacija, nadzor, i dr.

Sredstva za implementaciju ovog plana osiguravat će se iz Budžeta Kantona Sarajevo, kao i iz drugih izvora, pri čemu se u velikoj mjeri računa, pored ostalih izvora sredstava koje predviđa Federalni zakon o zaštiti prirode, i na sredstva iz međunarodnih fondova, budući da je Kanton Sarajevo putem resornog Ministarstva i Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja do danas ostvario značajnu međunarodnu saradnju u smislu implementacije projekata iz oblasti zaštite prirode i u drugim zaštićenim prirodnim područjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti