KULT na Međunarodni dan mladih izdvojio oko 80.000 KM za mlade

13.08.2020. 08:30 / Izvor: Akta.ba
KULT na Međunarodni dan mladih izdvojio oko 80.000 KM za mlade

Institut nastavlja raditi na stvaranju kvalitetnijeg ambijenta za razvoj mladih i uključivanje u procese donošenja odluka tokom cijele godine.

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. augusta i upravo tim povodom Institut za razvoj mladih KULT jučer je potpisao ugovore sa organizacijama iz cijele BiH i na taj način osigurao podršku za mlade u iznosu oko 80.000 KM.

Današnjim potpisivanjem ugovora mladi će imati priliku biti dijelom programa neformalnog obrazovanja, sudjelovati u označavanju staze na južnom dijelu Bjelašnice, biti dijelom predstave „Mladi i korona – mladi kreativci za svoju generaciju“, ali i zagovarati i biti dijelom procesa u kojima donose odluke. Također, podršku će dobiti i mladi s invaliditetom, kroz osnaživanje studenata za ulogu ličnog asistenta i kroz snimanje audio knjiga za mlade s oštećenjem vida.

Nusmir Muharemović iz Zenice sa svojim timom iz Studio teatra planira kreirati predstavu „Mladi i korona – mladi kreativci za svoju generaciju“ kroz koju će pokazati ozbiljnost i posvećenost mladih za doprinos društvu u vrijeme izolacije. Predstava će tematizirati pitanja kako je vrijeme izolacije utjecalo na naše živote i jesmo li išta naučili iz proteklog perioda. Promocija predstave bit će upriličena u Zenici i Sarajevu.

"Dvije omladinske organizacije s područja Opštine Ugljevik i Općine Sapna zajedno će provoditi aktivnosti. Na taj način želimo učvrstiti naše veze kao organizacija, ali i povezati mlade iz ove dvije zajednice. Iskoristit ćemo naš potencijal kako bismo zajednički uredili izletišta pored jezera Mezgraja i Sniježnica, koje će mladi potom koristiti za njihove aktivnosti i u slobodno vrijeme“, izjavio je Aleksandar Krstić, predsjednik Udruženja „Korijeni“ iz Ugljevika.

Međunarodni dan mladih usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine i od tada se obilježava u cijelom svijetu. Svake godine Dan mladih ima posebnu temu, a u 2020. godini to je angažiranje mladih za globalno djelvoanje  kojom se želi istaknuti na koji način učešće mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje institucije i procese donošenja odluka. Više o Međunarodnom danu mladih pročitajte u kolumni omladinske radnice, Katarine Vučković na ovom linku.

Institut nastavlja raditi na stvaranju kvalitetnijeg ambijenta za razvoj mladih i uključivanje u procese donošenja odluka tokom cijele godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti