Predstavljen projekat "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji"

13.08.2020. 15:06 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen projekat 'Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji'

U Skupštini grada Istočno Sarajevo danas je održana konferencija o projektu "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji".

U Skupštini grada Istočno Sarajevo danas je održana konferencija o projektu "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji", koji je usmjeren na kreiranje novog turističkog proizvoda i njegovu internacionalizaciju.

Direktor Turističke organizacije "Jahorina" Igor Tošić istakao je da je turizam strateški pravac grada Istočnog Sarajeva, a kroz ovaj projekat, kako je rekao, doći će do stvaranja novog turističkog sadržaja te jačanja malih i srednjih preduzeća.

"Кrećemo u realizaciju projekta, a sredstva smo dobili od EU i Njemačke, u iznosu od 505 000 КM i ona će biti usmjerena na unapređenje i poboljšanje turizma ove regije", rekao je Tošić.

On je dodao da je posebno važna internacionalizacija turističke ponude na međunarodnom tržištu.

"Svjedoci smo da je turizam u Istočnom Sarajevu u ekspanziji i realizacijom ovog projekta, stvaranjem novih sadržaja, učinićemo turističku ponudu sadržajnijom i posebno aktraktivnom. Najveći dio ovih projekata biće sproveden na tri opštine Pale, Sokolac i Istočni Stari Grad, tačnije lokalitet Romanija, Crvene stijene, Brus i dio Pala gdje ćemo spojiti dvije pećine, Orlovaču i Novakovu pećinu i dva planinarska doma", objasnio je Tošić.

Direktor sektora za ekonomsko-pravne poslove u Privrednoj komori Republike Srpske Dragana Кokot rekla je da je Privredna komora jedan od partnera u ovom, kako ističe, značajnom projektu za ovaj region.

Ona je istakla da je Кomora ponosna jer je dio ove priče i da su infrastrukturni rezultati, koji će biti vrlo opipljivi i konkretni, nešto najznačajnije što će ostati iza ovog projekta.

Njegoš Poljaković, predstavnik preduzeća "Stanišić" iz Pala, u obraćanju medijima rekao je da ovo preduzeće u ovom projektu učestvuje kao privatni partner, te da se njihova ponuda odnositi na proširenje turističkih sadržaja u Sportsko-rekreativnom centru "Brus".

"Preduzeće 'Stanišić' je prva firma koja je pristupila gradnji infrastrukture na području Trebevića, a sve u cilju pružanja turističkih usluga. Nakon prvih rezultata, u tome su nam se pridružile i druge firme sa Sarajevsko-romanijske regije i sada, nakon 10 godina, možemo reći da je taj projekat u potpunosti uspio", istakao je Poljaković.

On je napomenuo da će ovaj sportski i rekreativni centar dobiti četiri nova sadržaja, a to su balon na topli vazduh, što je, kako ističe, novo u turističkoj ponudi u BiH, zatim vještačku stijenu, teretanu na otvorenom i igraonicu za djecu.

Jelena Gavrilović iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske rekla je da je ovo ministarstvo, u ovom projektu, trebalo da odredi šta je to potrebno da se razvije i implementira u Republici Srpskoj i BiH, a vezano je za turizam.

"Mi smo predložili da to bude avanuristički turizam, kao i kulturni turizam, tako da je ovo rezultat našeg zajedničkog rada, rada svih nivoa vlasti", rekla je Gavrilović posebno se zahvalivši  lokalnoj vlasti koja je, kako ističe, prepoznala ogromnu važnost ovog projekta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković zahvalio je EU i Njemačkoj koji su glavni donatori i finansijeri ovog projekta.

"Ukupna vrijednost projekta je 260.000 eura, od toga je 200.000 eura finansirala EU i Njemačka, Grad Istočno Sarajevo oko 50.000 i partneri oko 10.000 eura", napomenuo je Vuković.

On je istakao da je veoma važno što se ovaj projekat realizuje upravo na opštinama Pale, Istočni Stari Grad i Sokolac, odnosno na opštinama koje se nalaze na tzv. zelenoj liniji.

Portparol Opštine Istočni Stari Grad, a u ovom projektu predstavnik Opštine Bojana Šarović rekla je da ova opština sama ne bi mogla aplicirati za ovaj projekat, ali da je zajedno sa partnerima i sjajnim ljudima iz Grada Istočnog Sarajeva i drugih institucija napravila veliki korak i došla do sjajnih rezultata.

"Prvi u BiH, a sigurno i u regionu imaćemo balon za vezani let i ponosni smo na sve sadržaje koje će tu biti implementirani.Ovo neće biti samo poboljšanje turizma opštine Istočni Stari Grad nego i grada Istočnog Sarajeva. Na to smo posebno ponosni", zaključila je Šarović.

Projekat "Uživaj u Sarajevsko-romanijskoj regiji" u narednih 18 mjeseci realizovaće Turistička organizacija Jahorina – grad Istočno Sarajevo, Gradska razvojna agencija, Privredna komora Republike Srpske i privredni subjekat "Stanišić".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti