Sječa drveća na ušću Rakitnice, iz Sarajevo-šuma tvrde da je po zakonu

19.08.2020. 12:42 / Izvor: Akta.ba
Sječa drveća na ušću Rakitnice, iz Sarajevo-šuma tvrde da je po zakonu

Iako je prema planovima od prije rata, ova rijeka trebala biti dio nacionalnog parka koji bi se prostirao od Bjelašnice do Treskavice, danas se na ušću Rakitnice vrši sječa drveta i tako uništava prirodno blago.

Rijeka Rakitnica izvire na zapadnom dijelu Treskavice, a sa svojim kanjonom u kojem se nalaze čak 32 endemske biljne vrste, razdvaja planine Bjelašnicu i Visočicu.  Iako je prema planovima od prije rata, ova rijeka trebala biti dio nacionalnog parka koji bi se prostirao od Bjelašnice do Treskavice, danas se na ušću Rakitnice vrši sječa drveta i tako uništava prirodno blago Bosne i Hercegovine.

Anes Podić iz Eko akcije za Akta.ba pojasnio je da se u Trnovu priprema sječa šume širokih razmjera na samom vrelu ove rijeke, iako se radi o zaštićenom području.

"Imate kantonalni zakon o šumama gdje je propisano kako ta sječa može da izgleda, morate raditi tako da pravite što manje štete po okoliš, a tamo su balvani nagomilani usred korita rijeke, rijeku ne vidite", tvrdi on.

Kaže i da se dešava i krađa drveta.

"Balvan, kada se posječe, mora se smjesta izmjeriti i označiti štembiljem, ne smijete ga pomjeriti dok šumar to ne uradi. Tamo je hrpa svučena bez ičega, onda dođe kamion po noći i ukrade šumu", navodi on.

Podsjeća kako je Rakitnica nekada bila rijeka puna ribe, sa ogromnim stablima okolo, te prelijep kraj koji je trebao biti dio nacionalnog parka.

"Mi to nemamo zbog ovakvih radnji", dodaje.

Podić nam je rekao i da je sve prijavljeno nadležnoj inspekciji.

Naveo je i primjer vodozaštitne zone Krupe, inače, rječice iz kojeg se Hadžići snadbjevaju vodom. Prije nekoliko godina, Sarajevo-šume su na ovom prostoru vršile sječu drveća.

"To je napravljeno na takav način da Haždići i danas ostaju bez vode kada je veća kiša, jer se to izvorište zamuti, a to se desi jer su u potpunosti skinuli taj sloj zemljišta. Napravljeno je blato i trebat će nekoliko decenija dok priroda to sanira, dok Hadžići opet dobiju čistu vodu. Šuma se koristi za dobrobit nekolicine pojedinaca, a uništavaju nam zauvijek naše prirodno blago", poručio je on.

Sve po zakonu

Kontaktirali smo i Kantonalno javno preduzeće "Sarajevo-šume", koji su nam rekli da se radi o ekonomsko-privrednoj šumi gazdinske klase 1212, tačnije šumi bukve jele sa smrčom na pretežno dubokom distričnom kambisolu na vulkanogeno-sedimentnoj formaciji (rožnjaci, glinci), sa prirodnom obnovom.

"U skladu sa Zakonom o šumama Kantona Sarajevo, smjernicama šumsko-privredne osnove za ŠGP 'Trnovsko',  Godišnjim planom realizacije šumsko-privredne osnove za ŠGP "Trnovsko" za 2020. godinu, Planom poslovanja za 2020. godinu, dozvoljena je redovna sječa i izrada šumskih drvnih sortimenata svakih deset godina, a u skladu sa intenzitetima koji su definisani šumsko-privrednom osnovom za svaku gazdinsku klasu, te i za dio odjela u kojem su započeti radovi. Prema naprijed navedenim dokumentima ta površina nije izdvojena kao vodozaštitna zona", naveli su oni.

Dodaju kako su pristupili realizaciji u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji regulišu navedenu oblast, kao i planskim dokumentima ove ustanove.

"Na sve planske dokumente Preduzeće posjeduje sva potrebna rješenja i saglasnosti od strane resornog ministarstva, odnosno postupano je u skladu sa članom 9, stav 3, članom 11, stav 3, Zakona o šumama Kantona Sarajevo", naveli su.

(I.S.)

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti