Za nabavku dezinfekcionih sredstava dodatnih 3,4 miliona KM

28.08.2020. 12:49 / Izvor: SRNA
Za nabavku dezinfekcionih sredstava dodatnih 3,4 miliona KM

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da će sredstva distribuirati na osnovu mjesečne potrošnje koju škole budu iskazale.

Vlada Republike Srpske obezbijedit će dodatnih 3.412.000 KM za potrebe prvog polugodišta nove školske godine, a koje će Ministarstvo prosvjete i kulture distribuirati školama, kako bi nabavile potrebne količine dezinfekcionih sredstava.

Iz Ministarstva prosvjete saopšteno je da će sredstva distribuirati na osnovu mjesečne potrošnje koju škole budu iskazale.

Ministarstvo prosvjete je sa najboljom namjerom zatražilo od škola da u najbržem roku nabave dezinfekciona sredstva kako bi spremno dočekali novu školsku godinu u vrijeme pandemije virusa korona.

"Napominjemo još jednom da je u ovakvim okolnostima zdravlje učenika i svih zaposlenih u školama Ministarstvu prosvjete i kulture na prvom mjestu", tvrde u resornom ministarstvu.

Reagujući na tekst objavljen u današnjem "Euro blicu", u kojem se navodi da su direktorima škola na potpisivanje dostavljeni blanko ugovori kojima se "aminuje višemilionski iznos za nabavku dezinfekcionih sredstava", iz Ministarstva navode da svaku insinuaciju u vezi sa ovom temom smatraju krajnje nedobronamjernom.

"Takva insinuacija je neprimjerena ovako ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji i zajedničkoj potrebi da zaštite zdravlje svih naših građana, a posebno djece", naglasili su u Ministarstvu.

U saopštenju se dodaje da se na ovaj način želi narušiti ugled Ministarstva prosvjete i kulture, ali i da se iznošnjem potpuno netačnih i neprovjerenih informacija obmanjuje javnost.

U Ministarstvu napominju da nisu sprovodili proceduru javne nabavke nego ovaj postupak, kao i do sada, kada je riječ o utrošku sredstava iz materijalnih troškova, sprovode škole.

U saopštenju dodaju da su u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj obezbijeđeni svi higijensko-epidemiološki uslovi kako bi se nastavni proces odvijao nesmetano od 1. septrembra.

Takođe, Ministarstvo prosvjete je, uz pomoć Unicefa, obezbijedilo donaciju za sve škole u Republici Srpskoj za potrebe dezinfekcije, za šta se sprovodi procedura u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Republička uprava civilne zaštite će, do 1. septembra, izvršiti dezinfekciju svih osnovnih i srednjih škola i đačkih domova, a pomoćno osoblje zaposleno u osnovnim školama i đačkim domovima će održavati školske prostore i dezinfekciju u skladu sa preporuka Instituta za javno zdravstvo. 

Foto: Profimedia

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti