Potpisan protokol o saradnji KS i BPK Goražde

29.08.2020. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Potpisan protokol o saradnji KS i BPK Goražde

U pitanju su uglavnom projekti koji su započeti ove godine, a dolaze iz različitih oblasti iz zdravstva, socijale, boračkih pitanja, ali i privrede.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća potpisali su jučer Protokol o saradnji ova dva kantona.

 

Premijer Nenadić je istakao kako se sličan protokol već godinama potpisuje sa ovim kantonom, te kako je današnjim potpisivanjem on obnovljen.

"U pitanju je nastavak dobre saradnje. Naša veza su naši ljudi, naša veza su naši narodi, privredni interesi, interesi u oblasti zdravstva u ovoj novoj situaciji uzrokovanoj koronom. Naši odnosi mogu biti još bolji, naše veze mogu biti i stabilnije, možemo pomoći jedni drugima", naglasio je premijer.

Dodao je da se analiziralo i koja je to pomoć i saradnja poduzeta u prethodnim godinama, a bilo je razgovora o projektima koje se mogu dodatno unaprijediti, te u kratkom roku analizirati, a sve u interesu građana oba kantona.

"Ti projekti dolaze iz oblasti privrede, zaštite okoliša, turizma, zdravstva, pravosuđa. Njih danas nismo konkretizirali, jer je ovaj današnji susret bio protokolarni na kojem smo se dogovorili za naš sljedeći zajednički korak, a to je zajednička sjednica naših vlada koja bi se trebala desiti do kraja sljedećeg mjeseca", najavio je premijer Nenadić.

Premijerka Obuća je u svoje, ali uime svih stanovnika BPK-a, nakon potpisivanja iskazala zahvalnost premijeru Nenadiću, predsjedavajućem Skupštine KS Mirza Čeliku i ministru finansija KS Jasminu Halebiću.

Iskazala je nadu za budućom plodonosnom saradnjom između ova dva kantona, te istakla značaj podrške koju Kantonu Sarajevo pruža BPK-a.

"U pitanju su uglavnom projekti koji su započeti ove godine, a dolaze iz različitih oblasti iz zdravstva, socijale, boračkih pitanja, ali i privrede, koja je naravno najzanimljivija u ovim teškim vremenima pandemije COVID-a 19, a koji će se još konkretizirati na našoj zajedničkoj sjednici, te ćemo o svemu blagovremeno obavijestiti javnost", kazala je premijerka Obuća.

Potpisivanje ovog protokola, također je potcrtan značaj privrednog, ekonomskog, kulturnog i drugog povezivanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom je istaknuto i kako je namjera i da se pokaže odlučnost za razvojem saradnje u različitim oblastima kojim će se doprinijeti društvenom i privrednom razvoju, kao i kreiranju zajedničkih politika ova dva kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti