KULT izdvojio više od 3 miliona KM za inicijative mladih

31.08.2020. 08:02 / Izvor: Akta.ba
KULT izdvojio više od 3 miliona KM za inicijative mladih

Institut za razvoj mladih KULT već 18 godina radi na stvaranju boljih uslova života za mlade.

Institut za razvoj mladih KULT već 18 godina radi na stvaranju boljih uslova života za mlade. Bilo da je riječ o saradnji s vlastima o pitanjima koja se tiču mladih, zagovaranju novih i provođenju postojećih zakona, educiranju mladih ili podršci mladima u njihovom angažmanu u zajednicama. U posljednjih petnaest godina Institut je izdvojio više od 3 miliona KM za lokalne građanske inicijative mladih u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Neke od inicijativa pogledajte u videu:

Zahvaljujući ovoj podršci stotine mladih razvili su vještine neophodne za kvalitetno pozicioniranje na tržištu rada, pokrenuli desetine društveno-odgovornih inicijativa od kojih korist imaju svi njihovi sugrađani i sugrađanke. Očistili, a potom i educirali i potaknuli na odgovorno djelovanje hiljade svojih vršnjaka kada je riječ o očuvanju i zaštiti životne sredine. Provodili zakonske mjere iz oblasti politika prema mladima u svojim zajednicama, osiguravali prostore za mlade i povezivali ih sa drugim mladim iz cijele BiH, Evrope i svijeta. Pružali podršku osobama s poteškoćama u razvoju i drugim manjinskim grupama, te poticali druge na život bez diskriminacije. Njihove desetine hiljada volonterskih sati ne mogu se izmjeriti u novcu, jer su neprocjenjivi.

"Često čujemo da su mladi budućnost. Međutim mi vjerujemo, a tako se i ponašamo da su mladi i sadašnjost, ali i prošlost. Svi smo nekada bili mladi, i tada smo imali želje i potrebe koje nisu svi razumjeli. Tako je i danas. Nerijetko ne razumijemo mlade i zbog toga im ne ukazujemo dovoljno povjerenja i ne pružamo podršku kakvu zaslužuju. Mi u Institutu trudimo se promijeniti tu paradigmu i biti podrška mladima, koja im je prijeko potrebna za zdravo odrastanje i odgovorno djelovanje u društvu", izjavio je Aldin Alić, PR Instituta i dodao da su mladi danas neophodni svakom sektoru, zbog svoje kreativnosti, informatičke pismenosti i brzog rješavanja problema.

Pored direktne podrške inicijativama mladih, Institut podržava i mlade preduzetnike, organizacije koje rade s mladima i drugim ranjivim grupama, ali i institucije. U te svrhe u posljednjih 5 godina izdvojeno je više od 6 miliona KM. 

Opredijeljenost Instituta da nastavi biti najbolji mogući prijatelj mladima u BiH nastavit će se i u narednim godinama. Sve prilike koje nude pratite na društvenim mrežama i putem web stranice www.mladi.org

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti