Otkupna cijena pšenice oko 30 feninga, potražnja opala

31.08.2020. 12:07 / Izvor: Glas Srpske
Otkupna cijena pšenice oko 30 feninga, potražnja opala

Poljoprivrednici su poslušali savjete nadležnih pa su u godini pandemije zasijali više površina povrćem, ali i žitaricama.

Iako je ova godina za ratare bila uspješna jer je rod bio dobar, a prinosi visoki, to se ne može reći i za otkupnu cijenu pšenice pa je dobar dio njih, dok iščekuje bolje uslove na tržištu, ovu žitaricu uskladištio.

Poljoprivrednici su poslušali savjete nadležnih pa su u godini pandemije zasijali više površina povrćem, ali i žitaricama.

Jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Semberiji Boško Radić kaže da ovogodišnja cijena uprkos dobrom kvalitetu i rodu pšenice nije zadovoljila očekivanja ratara.

"Otkupna cijena je oko 30 feninga po kilogramu i potražnja je trenutno opala. Veliki broj poljoprivrednika je zbog toga lagerovalo ovogodišnji rod pšenice pa ćemo vidjeti kako dalje", kaže on.

Radić je istakao da se ovogodišnji prinosi kreću od pet do sedam tona po zasijanom hektaru.

"Nadamo se da će resorno ministarstvo reagovati kao što je to uradilo u slučaju povrtarske proizvodnje i proizvodnje mesa. Bilo je riječi da će se izvoziti za Tursku, ali još nemamo konkretne informacije i čekamo potez nadležnih", kaže Radić.

Kada je riječ o drugoj najzastupljenijoj kulturi u Semberiji kukuruzu, proizvođači se nadaju dobrom rodu, a na njivama je u toku silaža.

Proizvođači očekuju kvalitetnu žetvu, posebno oni koji su primijenili agro-tehničke mjere.

"Ova godina će sigurno biti upamćena po prinosu strnih žita, a ako vremenski uslovi posluže još mjesec dana, biće upamćena i po dobrom prinosu kukuruza, ali i soje. Te dvije kulture obećavaju maksimalne prinose za sada", objasnio je agronom Stanko Tadić.

Prema riječima stručnjaka uočena je pojava napada biljnih bolesti i štetočina pa se sada treba posvetiti poslovima zaštite.

"Uočen je jak napad kukuruznog plamenca i pamukove sovice. Ako se na vrijeme ne primijeni tretiranje, rod može da bude prepolovljen", kaže Tadić koji savjetuje ratarima da svakodnevno obilaze svoje parcele i obave neophodnu zaštitu roda.

Povrtari zadovoljno trljaju ruke

Povrtari u Semberiji imaju ovih dana pune ruke posla. Oni koji su povrće proizveli za sigurnog kupca, uprkos pandemiji virusa korona imaju jednu od uspješnijih proizvodnih sezona u proteklih nekoliko godina.

Oni koji su imali ugovorenu proizvodnju zadovoljno trljaju ruke jer, kako kažu, povrće je rodilo bolje nego prethodnih godina. Cijena je odlična,  plasman zagarantovan, a povrće prerađuju i dvije fabrike u Semberiji.

"Ove godine imamo ambiciozne planove. Ugovorili smo na 82 hektara proizvodnju, očekujemo ove godine da ćemo preraditi 3.000 tona krompira, 1.000 tona mrkve i 2.000 tona paštrnjaka. Svu sirovinu obezbijedili smo iz Semberije", rekao je rukovodilac fabrike za preradu povrća Zlatan Pejić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti