Uzorci piralena iz Banjaluke na analizi u Češkoj

04.09.2020. 09:16 / Izvor: Nezavisne novine
Uzorci piralena iz Banjaluke na analizi u Češkoj

Stručnjaci češke kompanije "Dekonta" izvršili su uzorkovanje zemljišta i podzemnih voda.

Stručnjaci češke kompanije "Dekonta" izvršili su uzorkovanje zemljišta i podzemnih voda s mjesta koja su identifikovana kao lokacije s potencijalno najvećim rizikom, zbog pojave piralena u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci, te su ti uzorci transportovani u Češku, gdje će biti analizirani u akreditovanoj laboratoriji.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ističu da aktivnosti koje se sprovode na lokaciji Poslovne zone "Incel" imaju za cilj identifikaciju nivoa zagađenosti lokacije postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs), tačnije polihlorisanim bifenilima (PCB) i na osnovu toga procjenu i preporuku tehnika i tehnologija za sanaciju lokacije s pratećim troškovima. 

U resornom ministarstvu kažu da je u toku druga faza, koja obuhvata uzimanje uzoraka i analizu zemljišta na zagađenost navedenim zagađujućim materijama, na osnovu koje će se pripremiti izvještaj o procjeni zagađenosti i prijedlog tehnologija za sanaciju lokacije.

"Za ove aktivnosti je angažovana međunarodna kompanija 'Dekonta' iz Češke Republike, posredstvom projekta UNDP-a, koji pruža tehničku podršku, koja je između ostaloga akreditovana i za pružanje specijaliziranih usluga u oblasti analize i remedijacije zemljišta na zagađenim lokacijama", kažu u resornom ministarstvu. 

Oni kažu da su stručnjaci ove kompanije uzrokovanje vršili od 27. jula do 10. avgusta ove godine. 

"Na osnovu uzetih uzoraka i njihove analize, kompanija 'Dekonta' će pripremiti izvještaj o procjeni zagađenosti, kao i izvještaj s prijedlogom tehnologija za sanaciju lokacije zajedno s listom prioritetnih akcija tamo gdje su identifikovani najveći rizici po ljudsko zdravlje i ekosistem i dati procjenu troškova sanacije zemljišta. Dakle, aktivnosti na fazi dva su počele krajem jula ove godine i prema predviđenoj dinamici trajaće do kraja septembra ove godine, uz napomenu da je terenski rad već okončan", rekli su u resornom ministarstvu. 

Oni kažu da su predstavnici kompanije "Dekonta" trebali 2. jula da budu na lokaciji "Incel", ali zbog odluke o zabrani ulaska državljanima EU u BiH njihov dolazak na teren je morao biti prolongiran do 27. jula, kada su i došli u Banjaluku. 

U Ministarstvu ističu da će na osnovu informacija koje će biti prezentovane u izvještajima, koji će biti dostupni do kraja septembra, uključujući izvještaj o procjeni zagađenosti kao i izvještaj o prijedlogu tehnologija za sanaciju lokacije, grad Banjaluka i resorno ministarstvo donijeti odluku o narednim koracima. 

"U ovom procesu, UNDP će nastaviti pružati tehničku podršku kako bi se zajednički djelovalo u pronalasku rješenja, kao i finansijskih sredstava za sanaciju zemljišta, odnosno za preduzimanje mjera koje se primjenjuju u situacijama zagađenosti zemljišta", kažu u ovom ministarstvu i dodaju da saniranje zemljišta finansira Švedska kroz projekat UNDP-a, koja izdvaja 600.000 američkih dolara za tri prioritetne lokacije u BiH, od kojih je jedna lokacija "Incel".

U Centru za životnu sredinu kažu da su predstavnici ovog centra informisani o ovom procesu na nedavno održanom sastanku s gradonačelnikom Banjaluke.

"Svakako nismo zadovoljni što ovaj proces traje toliko dugo, jer je riječ o izuzetno ozbiljnom problemu, koji je zahtijevao bolju koordinaciju i reakciju, ali se nadamo da ćemo ovaj put dobiti relevantne informacije od strane čeških konsultanata, na osnovu kojih će se preduzeti konkretni koraci", rekli su u Centru za životnu sredinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti