Domovi zdravlja u RS-u ponovo rade sa 100 odsto kapaciteta

07.09.2020. 08:06 / Izvor: Nezavisne novine
Domovi zdravlja u RS-u ponovo rade sa 100 odsto kapaciteta

Iz ovih ustanova ističu da je najvažnije nastaviti dobru praksu zakazivanja termina kod ljekara.

Domovi zdravlja u RS počeli su da pružaju usluge pacijentima u punom obimu, odnosno sa 100 odsto kapaciteta, uz striktno poštovanje epidemioloških mjera, te iz ovih ustanova ističu da je najvažnije nastaviti dobru praksu zakazivanja termina kod ljekara.

Zoran Dakić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina, ističe da zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije je naloženo da  domovi zdravlja sa svojih 100 odsto kapaciteta organizuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga i to od 1. septembra.

"Podsjećamo da su kapaciteti pružanja ove vrste usluga u martu ove godine bili ograničeni na 50 odsto,  a od juna na 75 odsto", kazao je Dakić.

Prema njegovim riječima, u ovom epidemijskom periodu najvažniji prioriteti su očuvanje zdravlja korisnika usluga, kao i zdravstvenih radnika, poštujući odgovarajuća uputstva i protokole Instituta za javno zdravstvo  RS.

"Sve vrijeme od početka epidemije kovid-19 Dom zdravlja Bijeljina je bio dostupan našim sugrađanima na dobro poznate brojeve telefona 24 časa dnevno, gdje su mogli zakazati termin svog pregleda i dobiti odgovarajuću informaciju i savjet", istakao je Dakić.

Naveo je da su u međuvremenu otvorene ambulante za osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije, posebno za odrasle, djecu predškolskog i školskog uzrasta te hitne medicinske slučajeve.

"Najvažnije je nastaviti dobru praksu zakazivanja termina pregleda i drugih medicinskih usluga, kao i odgovarajuću trijažu osoba s respiratornim tegobama. Na taj način rizik od stvaranja gužvi i eventualnog širenja respiratornih infekcija biće minimalan", kazao je Dakić za "Nezavisne".

U Domu zdravlja Banjaluka ističu da zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije RS oni su od 1. septembra  počeli  da prilagođavaju svoj rad novim pravilima.

"Sve službe naše ustanove počele su da pružaju usluge pacijentima u punom obimu, tj. sa 100 odsto  kapaciteta, poštujući epidemiološke preporuke", ističu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Objašnjavaju da je novom odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije stvorena mogućnost većeg broja termina za preglede, s naglaskom na preventivne aktivnosti.

"Još jednom apelujemo na naše pacijente da se pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera, ali i da se u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa i drugih, putem telefona jave svom porodičnom doktoru koji će ih uputiti u dalju proceduru", pojašnjavaju iz Doma zdravlja Banjaluka.

Čekaonice

Jedna pacijentkinja iz Banjaluke kaže da je dobra vijest što su stvoreni uslovi da ambulante rade punim kapacitetom, ali da bi sa dolaskom hladnijeg vremena trebalo riješiti pitanje da se ne stoji ispred ambulanti i čeka na red, nego da budu u funkciji, ako to bude moguće, i unutrašnje čekaonice.

(Foto: Nezavisne)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti