Pandemija koronavirusa ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke

07.09.2020. 10:32 / Izvor: Fena
Pandemija koronavirusa ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke

Globalna pandemija koronavirusa utiče i na ekonomiju BiH.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je ocijenio da pandemija koronavirusa ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke.

Globalna pandemija koronavirusa utiče i na ekonomiju BiH te će prema rejting agenciji Standard and Poor's realni bruto društveni proizvod naše zemlje biti smanjen za šest posto u 2020. godini.

"Postoje različite projekcije od međunarodnih i domaćih institucija i one govore o padu BDP-a od pet od šest posto, što je, imajući u vidu ukupni ambijent i regiju, uslovno rečeno, zadovoljavajuće. Što se tiče posljedica, evidentno je da ćemo ih imati, posebno kad je pitanju nezaposlenost, ali činjenica je da dijelimo sudbinu regije. Kad je u pitanju pad BDP-a, nadam se da je to kratkoročno i da ćemo već iduće godine imati poboljšanje situacije", kazao je za O kanal i Oslobođenje guverner Softić govoreći o padu BDP-a, te dodao kako je bitno da je monetarna i finansijska situacija u BiH dosta stabilna. 

Govoreći o trenutnoj situaciji i stabilnosti konvertibilne marke, Softić je naglasio kako pandemija koronavirusa ne može ugroziti stabilnost KM.

"Naše su devizne rezerve dostatne, imamo dosta prostora da možemo reagirati ako bude potrebe, a i bankarski sektor u BiH je likvidan, stabilan, kapitaliziran i spreman da odgovori svim izazovima", kazao je Softić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti