Novi ugovor za osnovno obrazovanje garantira uredno odvijanje školske godine

08.09.2020. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Novi ugovor za osnovno obrazovanje garantira uredno odvijanje školske godine

Potpisani Kolektivni ugovor važit će do 30. septembra 2022. godine.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS Saudin Sivro potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić.

Po riječima premijera, ovaj novi ugovor garantira uredno odvijanje školske godine, kao i provođenje osnovnih prava iz radno–pravnih odnosa.

Tokom pandemije, koja je uzrokovana koronavirusom, mi smo imali razgovore sa ovim sindikatom.

"U slučaju potreba ravnomjerne podjele tereta krize, dogovorili smo se da će se Sindikat uvijek odazvati na razgovore s predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo s ciljem vlastitog doprinosa ove jedne velike strukture zaposlenih u KS", istakao je premijer Nenadić.

Ovim povodom, premijer i ministar su čestitali potpisivanje kolektivnog ugovora svim prosvjetnim radnicima, uposlenicima u predškolskom i osnovnom obrazovanju, kao i roditeljima i djeci koji su uključeni u ove procese.

U praksi dobre saradnje, Vlada Kantona Sarajevo garantira Sindikatu i svim uključenim i zainteresiranim za ispunjenje ovog kolektivnog ugovora dobru institucionalnu saradnju i podršku njihovom radu.

Premijer je najavio kako će Vlada KS kroz svoj rad u narednom periodu unaprijediti i sve ono što je već do sada realizirano, a sam sistem predškolskog i osnovnog obrazovanja prilagodili su trenutnoj situaciji, te on predstavlja kombinaciju online i tradicionalnog načina izvođenja nastave.

Kako je naveo premijer Nenadić, to je izazov za sve u Kantonu Sarajevo, kao i da je Vlada KS ponosna i na ovaj ugovor.

Ministar Krivić je nakon potpisivanja rekao da je zadovoljan načinom na koji su se odvijali pregovori između pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata.

"Posebno me raduje činjenica da je ovaj sindikat razumio trenutno stanje u kojem se nalazi KS. U ovom trenutku kolektivni ugovor omogućava nesmetano funkcionisanje obrazovnog sistema", naglasio je ministar.

Kako je kazao, mnoge su stvari unaprijeđene, što će se vidjeti i u narednom periodu, a ovo samo pokazuje da postoji kvalitetan dijalog između Sindikata i Vlade KS.

Potpisani Kolektivni ugovor važit će do 30. septembra 2022. godine.

"Ovim ugovorom obezbijedili smo stabilnost obrazovnog procesa, a naše članstvo više nema razloga za zabrinutost", potcrtao je predsjednik Sivro.

Ovaj sindikat ima 3.400 članova, a Kolektivni ugovor se odnosi na oko 3.950 radnika predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja.

Predsjednik Sivro je pojasnio kako ovaj ugovor nije ono što su oni željeli tokom javne rasprave, ali su zbog trenutne situacije i činjenice da su radnici u realnom sektoru ostajali bez posla, odustali od svojih pet miliona KM koji su tražili tokom trajanja javne rasprave.

"Zadovoljstvo nam je što su sva prava radnika sačuvana, a neka su čak i poboljšana i korigovana, kako bi bila jednaka za sve u svim vrtićima i osnovnim školama", istakao je Sivro.

Po njegovim riječima, posebno se vodilo računa o djeci s teškoćama u razvoju.

Ugovorom je predviđeno da se asistenti, koji rade s njima, neće više primati putem javnog konkursa, nego će direktori zajedno sa stručnim timovima, odnosno onima koji budu radili Individualni prilagođeni program (IPP), primati ih u radni odnos za oba polugodišta u skladu sa potrebama djece.

Također, od sada će proces sporazumnog prelaska na upražnjena radna mjesta iz jedne u drugu školu biti transparentan. Realizirat će se putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Upravo se, u tom procesu očekuju uštede, prvenstveno novca namijenjenog za prijevoz radnika, a koji će se utrošiti na poboljšanje uvjeta rada u osnovnim školama.

I na kraju, ono što nema nijedan kolektivni ugovor u BiH, a ni u Hrvatskoj jesu odredbe koje preciziraju rad od kuća ukoliko nas ponovno zadesi pandemija.

"Precizirani smo način na koji se isplaćuju plate, naknade i ostala prava. To smo definisali tim odredbama, te njima zaštitili i poslodavce. U situacijama proglašenja stanja pandemije i kada se radi od kuće, Ministarstvo i Sindikat će sporazumom definisati procese i voditi računa da se obrazovanje nesmetano odvija i ne bude na štetu radnika", zaključio je predsjednik Sivro.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti