U Bileći podijeljene junice: Bez kamata i kredita

08.09.2020. 12:48 / Izvor: SRNA
U Bileći podijeljene junice: Bez kamata i kredita

Poljoprivrednim proizvođačima u Bileći danas su podijeljene steone junice za koje je resorno ministarstvo kroz IFAD projekat obezbijedilo 500.000 KM.

Poljoprivrednim proizvođačima u Bileći danas su podijeljene steone junice za koje je resorno ministarstvo kroz IFAD projekat obezbijedilo 500.000 KM, a podjeli je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Pašalić je naveo da su drugu polovinu sredstava obezbijedili sami proizvođači sa 40 odsto i lokalne zajednice sa 10 odsto učešća.

"Sve je ovo uvezano sa mljekarom 'Pađeni' jer je naš uslov bio da ti proizvođači, koji će da nabave junice, imaju ugovore sa mljekarom 'Pađeni'. Cilj je da mljekara 'Pađeni' širi svoju kooperantsku mrežu jer vidimo da ima potrebe za novim količinama mlijeka i želimo da im obezbijedimo tu podršku", rekao je Pašalić novinarima nakon podjele junica.

Pašalić je istakao da je riječ o nabavci 200 junica, simental češki i austrijski i istočno sivo tirolsko goveče, koje će biti podijeljene u 12 lokalnih zajednica, po šest u istočnoj Hercegovini i Sarajevsko-romanijskoj regiji, te dodao da je riječ o vrhunskim grlima.

Vlasnik mljekare "Pađeni" iz Bileće Nenad Vukoje rekao je novinarima da je ovo druga organizovana nabavka junica koja je bila izuzetno povoljna za krajnje korisnike, proizvođače mlijeka, te da će im pomoći da pospješe i ubrzaju razvoj.

"Mislim da je ovo projekat koji pokazuje da je jedan od najuspješnijih primjera kako treba da se radi u narednom periodu i da se što bolje odradi da što više korisnika bude uključeno i da imaju korist od toga", istakao je Vukoje.

On je dodao da nabavka junica djeluje stimulativno i na proizvođače mlijeka.

"Ako neko dobije investiciju 60 odsto jeftiniju od ukupne vrijednosti i ako je može otplatiti u prvoj godini, odnosno prvoj laktaciji, mislim da ne bi trebali razmišljati koliko je stimulativno i koliko je dobro za krajnje proizvođače", kaže Vukoje.

Radenko Dučić iz sela Fatnica, kod Bileće, koji je danas preuzeo junicu, kaže da bi svojim novcem teško kupio jedno ovakvo grlo, te da je ovakav način otplate mnogo povoljniji.

"Koooperant sam mljekare još od 2006. godine, imam pet krava i uspijem mjesečno zaraditi jednu normalnu platu. Za ovo grlo već smo platili 970 KM, a ostalo ćemo isplatiti kroz otplatu mlijeka. Mnogo nam znači što nema kamata i nema kredita", kaže Dučić.

Dragan Vučković, menadžer projekta razvojne pokretnosti, rekao je novinarima da su prateći domaćinstva koja su prije pet godina učestvovala u sličnom projektu zaključili da su povećali proizvodnju mlijeka i stočni fond što je bio motiv da u saradnji sa mljekarom "Pađeni" pokrenu ovaj projekat.

"Mi smo u okviru ovog projekta do sada realizovali 60 biznis planova na teritoriji Republike Srpske i organizovali sedam klaster. Organizacija proizvodnje na ovom prostoru dešava se u okviru klastera Stara Hercegovina. Ovo je značajan stočarski kraj i, s obzirom na geografsko područje, realizacija ovog projekta bila je neminovna", rekao je Vučković novinarima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti