Pred sarajevskim gradskim vlastima mnogobrojni projekti

08.09.2020. 13:52 / Izvor: Fena
Pred sarajevskim gradskim vlastima mnogobrojni projekti

Sudionicima sastanka prezentiran su plan i dinamika aktivnosti u sklopu kojih će se spomenuti zakon i amandmani na Ustav KS naći u skupštinskoj proceduri.

Delegacije Grada Sarajeva i Vlade Kantona Sarajevo (KS), predvođene gradonačelnikom Abdulahom Skakom i kantonalnim premijerom Mariom Nenadićem, razgovarale su danas u sarajevskoj Vijećnici o nastavku i unapređenju saradnje na brojnim infrastrukturnim projektima iz oblasti zajedničke nadležnosti.

U fokusu razgovora našao se i zakon o lokalnoj samoupravi, koji je u fazi izrade, a kojim se uređuju nadležnosti u Kantonu Sarajevo, uključujući rješavanje odnosa i podjelu nadležnosti između Kantona, Grada i općina.

Kako je nakon razgovora izjavio premijer KS Mario Nenadić, sudionicima sastanka prezentiran su plan i dinamika aktivnosti u sklopu kojih će se spomenuti zakon i amandmani na Ustav KS naći u skupštinskoj proceduri.

Najavio je kako nakon tih aktivnosti slijede izmjene niza drugih propisa, a u skladu s odlukama Ustavnog suda, kojima je utvrđena povreda prava Grada i općina na lokalnu samoupravu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako spomenute teme nisu popularne u predizbornom periodu, istaknuvši da se gradska administracija zalaže da se gradonačelnik bira na direktnim izborima.

Stava je kako bi u pogledu teritorijalne zastupljenosti, općina Ilidža trebala biti dijelom Grada, navodeći kako se u istom kontekstu razmišlja i o općini Vogošća.

Razgovarano je i o aktuelnim projektima, uređenju i upravljanju parkom prirode 'Trebević', uključujući obnovu bob-staze, putnu infrastrukturu i mobilijar, kao i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata – prve, devete i dvanaeste transverzale i južne longitudinale, te projektima saobraćaja u mirovanju/pametnih parkinga i izgradnji muzeja 'Ars-Aevi'.

Istovremeno, sagovornici su razmijenili mišljenja o organizaciji proslave Nove godine, a što, s obzirom na stanje prouzročeno pandemijom koronavirusa, podrazumijeva pribjegavanje novim modalitetima, uz primjenu online platforme.

Zajednička ocjena sagovornika jeste da su razgovori protekli u pozitivnoj atmosferi i uz obostrano razumijevanje razvojnih prioriteta Grada i KS-a, te spremnost za nastavak kvalitetne komunikacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti