U KS-u zatražen inspekcijski nadzor zbog visoke koncentracije polena

11.09.2020. 10:13 / Izvor: Akta.ba
U KS-u zatražen inspekcijski nadzor zbog visoke koncentracije polena

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša se obratilo Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za zahtjevom da se izvrši hitna kontrola.

Iz Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Laboratorije za palinologiju saopštavaju da je u zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije, ali su utvrđene i niske do umjereno visoke koncentracije polena ostalih korova.

Pokazuju to rezultati mjerenja polena u zraku na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad. Važno je napomenuti da se stabilizacijom vremenskih prilika povećava polen trava, korova, a time i polen ambrozije.

U tom pogledu, u cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija potrebno i u buduće intenzivirati akcije mehaničkog uklanjanja navedenih alergenih biljaka i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala. Neophodno je nastaviti košenje što većih površina, kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te time dodatno narušavaju zdravlje stanovništva u Kantonu Sarajevo.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima.

Tim povodom, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša se obratilo Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove za zahtjevom da se izvrši hitna kontrola svih subjekata zaduženih za provođenje mjera sprečavanja širenja i uništavanja ambrozije, u skladu sa Odlukom o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanja korovske biljke - Ambrozija (" Službene novine Federacije BiH" broj 51/09).

"Inspekcijski nadzor je potrebno usmjeriti prema vlasnicima, odnosno korisnicima evidentiranih poljoprivrednih i ruderalnih površina (pokraj puteva, uz ceste, željezničke pruge, na obalama potoka i rijeka, u napuštenim vrtovima, na nekultiviranim mjestima, gradilištima i sl.), te naložiti hitne mjere mehaničkog uništavanja ove izuzetno alergene biljne vrste", zatraženo je u tom zahtjevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti