Nelegalan uvoz ribe sprečava legalnu proizvodnju u RS-u

18.09.2020. 08:57 / Izvor: SRNA
Nelegalan uvoz ribe sprečava legalnu proizvodnju u RS-u

Na sastanku za predsjednika Grupacije izabran je Goran Tepić, a za potpredsjednika Predrag Jugović.

Nelegalan uvoz ribe iz Srbije i Hrvatske znatno sprečava legalnu proizvodnju ribe u Republici Srpskoj i dovodi je u nezavidan položaj, zbog čega je potrebno tu pojavu osujetiti, rekao je Srni predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Račić je, nakon sastanka Grupacije Udruženja "Uzgoj, ulov i promet ribe" Privredne komore Republike Srpske, naveo da je ovaj problem doveo do pada proizvodnje šarana.

"Zbog toga moramo na neki način da spriječimo takve pojave i da našim proizvođačima ribe omogućimo ravnopravnu tržišnu utakmicu i da se u narednom periodu vrate na nivo proizvodnje koji su imali prethodnih godina", rekao je Račić.

On je dodao da će se u toku sljedeće sedmice, u razgovoru sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, Inspektoratom Republike Srpske i Graničnom policijom BiH pokušati osujetiti takva anomalija na domaćem tržištu.

Račić je naveo da je jedan od ciljeva sastanka proizvođača ribe u Republici Srpskoj da se čuju njihovi prijedlozi mjera za predstojeći program ekonomskih reformi koji će se krajem godine naći u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Na nama je da sa proizvođačima ribe razgovaramo o tome šta je to što ograničava njihovu proizvodnju, kakva je danas proizvodnja u vrijeme epidemije virusa korona i kako su uticale na njih mjere Vlade RS-a u pravcu očuvanja zaposlenosti, te šta je potrebno da u narednom periodu zadrže nivo zaposlenosti i proizvodnje", rekao je Račić.

On je dodao da postoje najave da bi moglo da se otvori rusko tržište za izvoz ribe, budući da je tržište RS-a , odnosno BiH, malo za ovaj nivo proizvodnje koji postoji.

Direktor firme "Tropik ribarstvo" Goran Tepić rekao je Srni da će sva energija, znanje i stručnost biti uloženi da se na teritoriji Republike Srpske zasnuje uzgoj šarana i pastrmke i da se građanima ponudi zdrav, svjež i kvalitetan proizvod.

Predstavnik firme "Ribarstvo" iz Broda Predrag Jugović rekao je da su neki od problema u sektoru proizvodnje šarana visoka cijena ribe u maloprodaji, te da se pokušavaju formulisati problemi da bi se krenulo u njihovo rješavanje.

Na sastanku za predsjednika Grupacije izabran je Goran Tepić, a za potpredsjednika Predrag Jugović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti