Veliki broj preduzeća sa većinskim slovenski kapitalom u KS-u

21.09.2020. 15:44 / Izvor: Akta.ba
Veliki broj preduzeća sa većinskim slovenski kapitalom u KS-u

Među prijedlozima su moguće gostovanje sarajevskih umjetnika u Ljubljani, te posjeta slovenačkih privrednika Kantonu Sarajevo.

Posjeta ambasadorice Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorice Bukinac predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku bila je prilika za razmjenu iskustava i budućeg dogovora s ciljem unapređenja međusobne saradnje, te realizacije zajedničkih projekata.

Slovenija je iskren prijatelj Bosne i Hercegovine. Između ostalog, daje značajnu podršku i doprinos kako bi se poboljšao ekonomski položaj BiH. Međusobna saradnja odvija se bez zastoja, te je u prethodnoj godini zabilježen i njen porast. Ali, ove godine trpjet ćemo posljedice krize.

"Na području BiH, a naročito u Kantonu Sarajevo, djeluje veliki broj preduzeća sa većinskim slovenski kapitalom. To je pokazatelj koji govori u prilog ekonomske povezanosti i partnerstva naših država, kao i o mogućnostima njihovog daljeg jačanja", poručila je ambasadorica Bukinac.

Ovom prilikom, ona je izrazila solidarnost sa Kantonom Sarajevo zbog stanja i posljedica koje je sa sobom donijela pandemija COVID-19. Među njima su svakako pad razmjene i komunikacije među ljudima, što je posebno vidljivo na području kulture. To je već tradicionalno područje posebno intenzivne saradnje sa Kantonom Sarajevo.

Izrazila je nadu da će se upravo vitalnošću kulture i umjetnosti pronaći put da se premosti nastala situacija jer je to, kako je istakla ambasadorica, u ovakvim vremenima veoma važan element za komunikacije i jačanje međusobnog razumijevanja.

O jačem povezivanju privrednika i ponovnom uspostavljanju koridora kulturne saradnje, govorio je i predsjedavajući Čelik, te je s tim ciljem iznio i konkretne prijedloge jačanja saradnje na području kulturnog djelovanja, kao i ekonomskog između djelatnika u Sloveniji i Kantona Sarajevo.

Među prijedlozima su moguće gostovanje sarajevskih umjetnika u Ljubljani, te posjeta slovenačkih privrednika Kantonu Sarajevo.

Zajednička poruka sa današnjeg sastanka je izražena spremnost obje strane da pokrenu i podrže projekte koji će još ojačati međusobnu saradnju u segmentima privrede, kulture, umjetnosti i turizma.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti