Kako se testiraju COVID19 vakcine?

23.09.2020. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Kako se testiraju COVID19 vakcine?

Vakcine godišnje spase milione života. Međutim, proces razvijanja nove vakcine ili lijeka je veoma dug i kompleksan koji obično traje 10 do 14 godina.

Vakcine godišnje spase milione života. Međutim, proces razvijanja nove vakcine ili lijeka je veoma dug i kompleksan koji obično traje 10 do 14 godina. U slučaju COVID19 vakcine, kao nikad u historiji, ovaj proces je mnogo ubrzaniji.  Međutim, prije nego što vakcina bude odobrena od strane zdravstvenih državnih institucija, ona mora proći različite faze kliničkih studija.

Koje su to faze testiranja i na koji način se one rade, koliko se u ovom trenutku testira COVID19 vakcina, te ko je započeo posljednju fazu testiranja, možete pogledati na videu u kojem video serijalu  “60 sekundi o koroni”  govori dr. Almasa Hadžiahmetović Bass, stručnjak za razvoj lijekova iz SAD koja nam govori o COVID19 vakcini.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti