Banja Guber između želja i stvarnosti

28.09.2020. 07:43 / Izvor: BHRT
Banja Guber između želja i stvarnosti

Srebreničani su uvjereni da će, ako Guber Banja proradi, to značiti novu razvojnu šansu.

Ljekovite vode Banje Guber u Srebrenici su neiskorišćeni potencijal koji više od 20 godina teče u kanalizaciju. Iako je ponovni početak rada najavljivan za prošlu godinu, to se nije dogodilo. Nadležni najavljuju uređenje šetališta i otvaranje kupališta, ali konkretni koraci su još na čekanju.

Iako pompezno najavljivano da će do kraja 2019. godine Banja Guber početi sa radom, to se nije dogodilo. Kako kažu nadležni u Srebrenici, kočnica je politika i birokratija.

Radomir Pavlović​, direktor Nacionalnog parka “Drina” - “Zapelo je u određenim politikama koje su se umiješale da Srebrenica ne dobije svoje vrijednosti. Studiju radi Vlada Republike Srpske sa timom stručnjaka. Ministar zdravlja je uključen u to, Zotović je uključen u to”

Prvi pokušaj revitalizacije Banje dogodio se prije deset godina, kada je akcionarsko društvo “Guber” iz Srebrenice počelo izgradnju novih, modernih hotelsko-banjskih kapaciteta. Međutim, gradnja je stala na pola.

Na ulazu u Banju Guber posjetioce još uvijek dočekuje tabla na kojoj piše da je završetak radova predviđen za decembar 2011. godine. Devet godina kasnije, gradnja je i dalje blokirana zbog sudskih procesa koji se vode oko toga ko polaže pravo na koncesiju.

Iz opštine Srebrenica uputili su nas na Vladu Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja. Pred kamere nisu htjeli, a kako smo nezvanično saznali, ovih dana bave se upravo pitanjem Banje Guber, pa bi uskoro trebalo da bude usvojen plan aktivnosti za naredne dvije do tri godine koje bi dovele do oživljavanja Banje. Milorad Kolović, koji godinama čuva nezavršeni kompleks kaže da, uprkos tome što banja ne radi, posjetilaca ima.

Milorad Kolović, čuvar izvorišta banje “Guber” - “Ovdje čuvam jednostavno da se ne urušava, da dalje ne propada. Pokazujemo posjetiocima ove izvore iv ode, kako se piju, kako ovo, a to smo već dobili preporuku od ljekara, ne pričamo napamet”

Srebreničani su uvjereni da će, ako Guber Banja proradi, to značiti novu razvojnu šansu.

Dok Banja ne počne sa radom, vrše se eksperimentalna liječenja guber vodom u okviru Doma zdravlja Srebrenica.

Srebrenička Banja Guber 1903. godine na američko tržište izvezla je million boca ljekovite vode. 117 godina kasnije ljekovita voda teče u kanalizaciju. Dok vlasti ne pronađu rješenje i ne ožive Banju Guber, tako će biti i nadalje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti