Tržištu rada najviše nedostaje bravara-zavarivača

30.09.2020. 13:19 / Izvor: SRNA
Tržištu rada najviše nedostaje bravara-zavarivača

Deficitarna zanimanja izabralo je gotovo 600 učenika prvih razreda srednjih škola.

Bravar-zavarivač, pekar, mesar, tehnički modelar obuće, rasadničar, samo su neka od deficitarnih zanimanja za koje se ove školske godine odlučilo gotovo 600 učenika srednje škole u Republici Srpskoj.

Od pomenutih zanimanja, bravar-zavarivač je dificitarno u čak 20 lokalnih zajednica u RS-u.

Deficitarna zanimanja izabralo je gotovo 600 učenika prvih razreda srednjih škola za koje je Vlada RS-a obezbijedila mjesečne stipendije od 100 KM, te troškove prevoza.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je Srni da ove stimulativne mjere predstavljaju opredjeljenje Vlade RS-a da zajedno sa privrednom zajednicom kreira usmjerene upisne politike.

"Ovom mjerom smo uticali na povećanje upisa učenika u deficitarna zanimanja, a što je rezultat usaglašavanja upisne politike sa potrebama privrede i tržišta rada", naglasila je Trivićeva.

Ona je navela da se za deficitarna zanimanja odlučio 591 učenik u 32 srednje škole u 27 jedinica lokalne samouprave.

Trivićeva je objasnila da je Ministarstvo prosvjete i kulture pripremilo upisne politike u srednje škole u saradnji sa lokalnim zajednicama i privredom, kako bi bile prilagođene potrebama tržišta rada.

"Naš cilj je da učenicima, koji ne žele nastaviti školovanje, osiguramo zaposlenje, a onima koji planiraju da nastave obrazovanje da osiguramo dobre kompetencije za nastavak školovanja", naglasila je Trivićeva.

Prema njenim riječima, tržištu rada potrebna su zanimanja u oblasti mašinske, tekstilne i drvoprerađivačke industrije.

"Nastojimo da se u razgovorima sa privrednicima omogući zapošljavanje đaka koji se opredijele za ova zanimanja, po završetku srednjih škola", dodala je Trivićeva.

U skladu sa iskazanim potrebama tržišta rada u lokalnim zajednicama, te ustanovljenoj deficitarnosti određenih zanimanja, utvrđena je lista ovih zanimanja po jedinicama lokalne samouprave, odnosno srednjim školama.

"Tako je u banjalučkim srednjim školama riječ o zanimanjima zidar, armirač-betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač, te tehničar modelar obućar", objasnila je Trivićeva.

Osim u Banjaluci, zanimanje bravar-zavarivač deficitarno je i u Čelincu, Prijedoru, Kotor Varošu, Modriči, Kozarskoj Dubici, Doboju, Petrovu, Brodu, Derventi, Šamcu, Bijeljini, Loparama, Zvorniku, Šekovićima, Milićima, Bratuncu, Rudom, Gacku, Nevesinju i Bileći.

Zanimanje električar-elektroinstalater deficitarno je u Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Doboju i Trebinju, a zanimanje auto-električar u Doboju.

Zanimanja alatničar i pekar deficitarna su u Prijedoru, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina u Tesliću i Trebinju, kuvar u Tesliću, dok je zanimanje modni obućar potrebno tržištu rada u Derventi.

Mehaničar grejne i rashladne tehnike deficitarno je zanimanje u Vukosavlju i Trebinju, modni krojač i modni galanterista na Palama, rasadničar u Foči, prehrambeni prerađivač u Srebrenici, a obrađivač metala rezanjem u Bratuncu i Derventi. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti