Otpuštene radnice tuzlanskog "Intrala" protestom tražile plate

02.10.2020. 11:09 / Izvor: Nezavisne novine
Otpuštene radnice tuzlanskog 'Intrala' protestom tražile plate

One traže da im se isplate plate za avgust te očekuju da im bude plaćen i godišnji odmor iz oktobra.

Oko 50 radnica koje su donedavno bile zaposlene u Fabrici obuće "Intral BH" u Tuzli jučer je održalo miran protest pred firmom. One traže da im se isplate plate za avgust te očekuju da im bude plaćen i godišnji odmor iz oktobra.

Nedavno je iz ove firme saopšteno da će više od 300 radnika biti privremeno otpušteno jer firma zbog virusa korona ne može funkcionisati, odnosno kupci i dobavljači su stopirali narudžbe. Nakon završetka zadnje porudžbine radnici su zvanično radili do 1. septembra, a poslije toga uslijedilo je 15 dana godišnjeg odmora pa odlazak na biro, uz obećanje da sirovine i narudžbe stižu u oktobru pa će one nazad na posao.  Među njima je i Almira Pečković, koja je radila oko dvije godine u "Intralu" na mazanju i lijepljenju obuće. 

"Nije bilo lako. Moje koleginice i ja morale smo ispuniti normu koju često nismo mogle da dostignemo", priča ona, dodajući da se dešavalo da ostaju duže na poslu i da rade subotom. 

"Od toga, ništa nije bilo dovoljno plaćeno.  Ovdje vjerovatno niko nije zadovoljan. Ja sam radila i na mašini koja je teška i lako se možeš povrijediti. I tu mi je plata bila ista", ispričala je Pečkovićeva. 

U firmi je bila jer, kako kaže, nije lako naći drugi posao te se morala zadovoljiti platom koja je bila premala za tu količinu posla. Na kraju, zadnju zarađenu platu pred otkaz nije dobila nikako.

"Prošli mjesec platu nismo dobili. Govore da će biti sutra, prekosutra, ali od toga se ništa nije ostvarilo", kazuje ova radnica, dodajući da im se niko nije obratio, pa ni nova uprava. 

Almira je po struci ugostitelj te ističe da nema namjeru vratiti se na radno mjesto, već će tražiti posao i to u inostranstvu.

Njena koleginica Azra Haračić u ovoj firmi radila je tri godine. I ranije je radila u fabrici obuće te dobro poznaje postupak pravljenja obuće.

Kaže da  su platu  dobijale 25. u mjesecu. Kada nisu dobile zadnju, zvale su firmu.

"Mi smo tu bile, ispoštovale smo sve do zadnjeg dana, isporuku odradile. Čuli smo da su kupci uplatili pare, ali nama plate nema. Nas je više od 300 u firmi. Imamo porodice, neko je samohran roditelj, djecu školujemo, a oni nas iz dana u dan lažu", ispričala je Azra. 

Dodala je da su dva direktora dala otkaz i napustila firmu, a sekretarice nisu imale dovoljno informacija o bilo čemu. 

Podsjeća da su radnice "Intrala" radile u jeku pandemije, snalazeći se za prevoz i sve ostalo. Plaši se da im nije uplaćen ni staž ni zdravstveno osiguranje. 

"Rekli su nam da se firma otvara polovinom oktobra. Kome da vjerujemo? Nadamo se da ćemo se vratiti. Na birou smo i očekujemo da nas vrate", izjavila je ona, podsjećajući da su i ranije svoje plate znale tražiti zaustavljanjem proizvodnje.

Ova firma, čije je sjedište u Sloveniji,  prije nekoliko godina kupila je pogone nekadašnje Fabrike obuće "Aida". Radila je na principu lonh poslova, odnosno na osnovu ugovora zaključenog sa kupcima iz inostranstva i "Intrala". Od kupaca su dolazile narudžbe i sirovine, a gotov proizvod plasirao se na tržište EU, a od prošle godine i Amerike.

Sada već bivši menadžment firme nedavno je saopštio da su dobili upute od vlasnika da se firma privremeno zatvara zbog problema nastalih tokom pandemije. Nova saznanja o platama i budućnosti firme juče nisu dobili ni radnice ni mediji jer u firmi nije bio niko osim portira. Od prisutnih niko nije znao reći je li imenovana nova uprava koja bi se mogla kontaktirati za više informacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti