Intral BiH planira izvoz specifične vrste obuće u SAD

05.07.2018. 12:19 / Izvor: Akta.ba
Intral BiH planira izvoz specifične vrste obuće u SAD

Radi se o specifičnoj vrsti obuće koja je namijenjena za uzak krug specijalnog načina nošenja, a što neće biti dostupno za široke mase.

"Intral BiH Tuzla od 2016. pa sve do danas nije prestao sa aktivnostima. Pokretanjem investicijskih aktivnosti Intral BiH će nastaviti sa povećanjem operativnih i finansijskih aktivnosti koje se odnose na otvaranje novih dodatnih odjeljenja koji će biti predmet ugovaranja kako kod postojećih kupaca, tako i kod otvaranja novih kupaca koji su u razvojnom periodu  prošli i koji će biti predmet naših poslovnih aktivnosti", kazao je za Akta.ba Alija Šehović, direktor ove kompanije.

Nova tržišta

Objasnio je da se u tom segmentu konkretno radi o kupcima koji su iz Sjedinjenih Američkih država, te pretpostavlja da će u zadnjem kvartalu tekuće godine biti aktuelno formiranje jednog odjeljenja koje treba da ima negdje oko 40 proizvodnih radnika.

Kada je u pitanju izvoz na područje SAD, istakao je da je to još uvijek u fazi pregovaranja i razvijanja, a radi se o specifičnoj vrsti obuće koja je namijenjena za uzak krug specijalnog načina nošenja, a što neće biti dostupno za široke mase.

"Dakle, radi se o posebnoj vrsti obuće koja ima namjeru za posebne i specijalne potrebe", naveo je Šehović.

Istakao je da će povećati kapacitete i kod postojećih kupaca, kao što su dugogodišnji partneri Mephisto iz Francuske, Lorenz shoe grupa iz Austrije. Ricosta je novi kupac iz Njemačke, a sa kupcima iz Italije i Slovenije se također nastavlja trend rasta.

"Kada posmatramo ekonomske pokazatelje, trend rasta je konstanta, a odnosi se na prihodovnu stranu kao i na pokazatelje izvoza i uplaćenih direktnih i indirektnih poreza kao i parafiskalnih nameta. Geometrijski iskazano oni se kreće od 30 do 50 posto na godišnjem nivou", kazao je Šehović.

Radnici i kooperanti

Pored toga, Intral BiH pored postojećih kapaciteta i uposlenih 310 radnika, kontiunirano ima angažovano dodatnih između 450 i 500 radnika kod tri ili četiri različita kooperanata.

"Naše poslovne aktivnosti koje ugovorimo kapacitetom ne možemo proizvesti, a i kada unaprijed pregovaramo sa kupcem, računamo na naše kooperante, tako da kontinuirano opslužujemo i radnike koji su u sklopu tih kooperantskih firmi", kazao je Šehović, te objasnio da je kao rezultat poslovnih aktivnosti negdje oko 800 radnika indirektno zaposleno putem poslovnih aktivnosti koju provodi Intral BiH.

Osvrnuo se i na to da je Intral BiH na bh. tržište uveo i respektabilnu kompaniju Boxmark koja je preuzela njihovih 250 radnika u Lukavcu.

"Dakle, otvorili su firmu, kupili naš poslovno-profitni centar i sada ta firma broji negdje oko 500 radnika. Ako se osvrnemo retrospektivno, možemo vidjeti da je rezultat tih poslovnih aktivnosti oko 1300 i 1400 radnika koji će sigurno imati trend rasta obzirom da su najavljene investicije u kompaniji Boxmark, tako da imamo jedan respektabilan broj uposlenih i stalno angažovanih radnika na području Tuzlanskog kantona", objasnio je Šehović.

Kupovina Aide

Kao što je već poznato, kompanija Intral BiH Tuzla je odnedavno novi vlasnik preostalih nekretnina fabrike obuće Aida na području Tuzle koje su kupili za 3,5 miliona KM sa dodatnih pet posto poreza na imovinu na ukupnu cijenu, što iznosi 3.675.000,00KM.

Objasnio je da je Intral prije dvije godine investirao u adaptaciju prostora F.O. Aide i ušao u najam tada saniranih prostorija.

"Što se tiče preostalih prostora koji nisu predmet najma trebaju proći predmet adaptiranja da bi bili u funkciji, kako tehničko-tehnološki, tako i proizvodnog karktera, a u ovom trenutku je u fazi administrativno povezivanje i realizacije kupovine do kraja", kazao je Šehović, te dodao da će u sljedećem vremenskom periodu razmatrati u kojem dijelu će krenuti sa daljim investicijama saniranja preostalih objekata i površina.

Također, na naš upit o raspodjeli novca od prodaje kompanije Aida, kaže da, prema Zakonu o stečajnim postupcima postoje viši, niži i srednji isplatni redovi, tako da smatra da će i Stečajni upravitelj i Stečajni sudija postupiti po zakonu, te da će radnici F.O. Aide biti prioritet kada je u pitanju isplata potraživanja.

Kontinuirana obuka srednjoškolaca

Dodao je i da Intral u saradnji sa Mješovitim školskim centrom Tuzla već dvije godinu redovno organizuje obuku učenika u svojim pogonima, koji će kasnije imati mogućnost zaposlenja u ovoj kompaniji.

"Na jesen će odjeljenje obućara uči u treći razred školovanja i u uvjerenju smo će postati dio tima Intrala BH po završetku školovanja. Dakle planiramo ih uposliti po završtetku školovanja, a takvih učenika ima ukupno 15", poručio je Šehović.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti