Reforme nisu jednostavne, ali su moguće, korak po korak

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Reforme nisu jednostavne, ali su moguće, korak po korak

Reforme u realnom sektoru su označene kao ključne jer je to sektor koji otvara nova radna mjesta i pomaže rast kupovne moći stanovništva.

01.03.2017. 09:28 / Izvor: Akta.ba

Inžinjer elektrotehnike Kristijan Smiljanić, vlasnik je firme Leftor d.o.o. iz Tuzle, čija je osnovna djelatnost izgradnja WEB informacionih sistema i vezanih usluga. Početni kapital za firmu koju je pokrenuo 2006. godine, obezbijedio je pobjedom na konkursu austrijskog programa za podsticanje poduzetništva pri Univerzitetu u Tuzli.

Danas ima više od 20 zaposlenih i više od 5000 klijenata. Primjer je firme od kojih bh. zvaničnici očekuju da budu glavni pokretač ekonomskog razvoja države.

Smiljanić je tek jedan od gotovo hiljadu učesnika niza od ukupno sedam konferencija o liderstvu u biznisu koje su održane pod pokroviteljstvom Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Lars Gunnara Wigemarka.

Konferencije su održane u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Bijeljini, Bihaću i Sarajevu. Posljednja, posvećena omladinskom poduzetništvu, održana je u Tesliću. Glavna tema svih konferencija bila je analiza dosadašnjih učinaka Reformske agende za period 2015-2018. godina, dokumenta koji su zajednički usvojile državne i entitetske, te vlasti Distrikta Brčko. Modernizacija privrede, nova ulaganja i radna mjesta, pravednija socijalna zaštita i snažnija vladavina prava glavni su ciljevi tih reformi.

Generalna ocjena Lars Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije EU u BiH, jeste da da su nakon samo 15 mjeseci provođenja reformi već postignuti značajni rezultati.

''Važno je nastaviti sa tim uspjesima i znati da je ovo Reformska agenda Bosne i Hercegovine. Mnogo toga je urađeno i još mnogo treba da se uradi'', kaže Wigemark.

Reforme u realnom sektoru su označene kao ključne jer je to sektor koji otvara nova radna mjesta i pomaže rast kupovne moći stanovništva. Da bi se do toga stiglo, uz reorganizaciju javne uprave i njeno približavanje potrebama građana i poslodavaca, na konferencijama “Liderstvo u poduzetnistvu” naznačeno je kako bi realni sektor trebao biti više uključen u reforme tržišta rada i obrazovanja.

''Treba nam dodatni kadar i ključno je da privatni sektor bude atraktivniji nego državni'', kaže Damir Faruk Saračević, menadžer ljudskih resursa Mistral Technologiesa.

Alija Šehović, direktor Intral BH iz Tuzle, ocjenjuje kako BiH ima određene prednosti za investitore, ali se one gube u šumi komplikovanie administracije.

Navedeno je i da se nalazimo na pola trogodišnjeg perioda provođenja Reformske agende. Ivan Jurilj, direktor REDAH-a, kaže da bilježimo rast prema određenim pokazateljima.

''Reforme nisu jednostavne, ali su moguće. Već su sprovedene u mnogim zemljama u okruženju u kojima se bolje živi. BiH je krenula dobrim putem'', naveo je on. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti