BiH korak bliže EU: Prestaje obaveza kontrole postojanja zelene karte

05.10.2020. 08:35 / Izvor: Akta.ba
BiH korak bliže EU: Prestaje obaveza kontrole postojanja zelene karte

Vlasnici motornih vozila iz Bosne i Hercegovine mogu putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC).

Vlasnici motornih vozila iz Bosne i Hercegovine mogu putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC), od strane nadležnih organa u zemlje EU, Švajcarke, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.

Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica  tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa: EU, Švajcarske  (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1358 od 28.09.2020.godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od  19.10.2020.godine,  putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele  karte  (IMIC) od strane nadležnih organa navedenih zemalja. 

Ovo praktično znači da zvanični organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih gore navedenih zemalja, prestaju sa obavezom kontrole postojanja zelene / bijele karte (IMIC-a), kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štete pričinjanje trećima, za sva vozila sa BIH registarskim oznakama.

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju sa vozilima iz EU, Švajcarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je korištenje motornih vozila u Evropi u pitanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti