OBAVIJEST ZA VOZAČE

Za ovih devet zemalja je još potreban zeleni karton

24.06.2024. 12:18 / Izvor: Večernji List
zeleni karton

Vozači bh. registarskih oznaka pri ulasku u navedene zemlje predočavaju važeći zeleni karton/IMIC,

Albanija, Azerbajdžan, Sjeverna Makedonija, Maroko, Moldavija, Tunis, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo devet je zemalja za koje je još potreban zeleni karton, piše Vecernji.ba.

Radi utvrđivanja valjanosti međunarodnog osiguranja od automobilske odgovornosti, vozači bh. registarskih oznaka pri ulasku u navedene zemlje predočavaju važeći zeleni karton/IMIC, koji osiguranicima izdaju društva za osiguranje temeljem ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti.

Nakon pristupanja Multilateralnom sporazumu - 20.10.2020. godine, na temelju kojeg nacionalni uredi zelenog kartona preuzimaju obvezu garancije šteta, koje su u zemljama potpisnicama Multilateralnog sporazuma prouzročila vozila s inozemnim registracijskim oznakama, vozačima vozila sa "BIH" registarskom oznakom se pri prelasku granica zemalja Europskog ekonomskog prostora, Srbije, Crne Gore, Andore i Švicarske, ne vrši provjera posjedovanja zelenog kartona/IMIC-a, već kao dokaz o postojanju obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti služi registarska tablica motornog vozila.

Zbog jedinstvenog obrasca u svim zemljama Sustava zelenog kartona, zeleni karton/IMIC je dokument na engleskom jeziku, kojim se lakše identificiraju sudionici prometnih nezgoda i koji sadrži sve podatke koji su svakom sudioniku prometne nezgode potrebni za podnošenje odštetnog zahtjeva kod nadležnog osiguravajućeg društva ili odnosnog nacionalnog ureda zelenog kartona. Na poleđini zelenog kartona/IMIC-a navedene su adrese i telefonski brojevi nacionalnih biroa u kojima sudionici prometnih nezgoda mogu dobiti potrebne informacije u vezi s naplatom odštetnih zahtjeva proizašlih iz prometnih nezgoda u inozemstvu.

Iz navedenih razloga, preporuka Ureda zelenog kartona BiH je da osiguranici posjeduju zeleni karton / IMIC prilikom putovanja u inozemstvo, uključujući i zemlje u kojima isti nije obvezan za nesmetano kretanje i prelazak međunarodnih granica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti