Prezentiran inicijalni dokument strateškog planiranja za period 2021.-2027.

07.10.2020. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Prezentiran inicijalni dokument strateškog planiranja za period 2021.-2027.

Planom je jasno definisano kako je moguće unaprijediti razvoj u oblastima privrede, društva i ekologije.

Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Kantonu Sarajevo (KS) na drugoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer KS Mario Nenadić, razmatralo je  dosadašnje aktivnosti vezane za izradu Strategije razvoja za period 2021 - 2027. godine.

Inicijalni dokument Strateškog planiranja prezentirao je profesor Muamer Halilbašić, istaknuvši kako je prilikom njegove izrade napravljena i detaljna analiza postojećeg stanja u KS.

S obzirom na to da javna rasprava o ovom dokumentu traje još deset dana, pozvao je predstavnike lokalne zajednice da daju vlastite prijedloge i sugestije za dodatno inoviranje njegovog sadržaja.

Naglasio je i kako je njime jasno definisano kako je moguće unaprijediti razvoj u oblastima privrede, društva i ekologije.

"Dokument, koji je još uvijek u 'draftu', je sistematičan i jasan. Izrađen je u skladu s metodologijom koja je propisana Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem FBiH i dokumentima UNDP-a koji tretiraju ovu oblast", precizirao je.

U obraćanju prisutnima, premijer Nenadić je još jednom potcrtao kako su situacija s Covidom, kao i mnogi drugi problemi na globalnom nivou značajno promijenili okolnosti u kojima funkcionira javni sektor i privreda Kantona Sarajevo općenito.

"U izradu ovog dokumenta treba uključiti i nevladin sektor, dopuniti ga i procesima vezanim za koncesije, infomacijama o prirodnim i društvenim resursima. Upravo zbog činjenice što se u njemu mnogo govori o problemima koje Kanton ima zbog nepoticajnog okruženja za razvoj privrede", predložio je autorima tog dokumenta Nenadić.

Najavio je i da će naredna sjednica ovog vijeća održati za 20 dana.

Inače, Vijeće za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u Kantonu Sarajevo, pored premijera Kantona kao predsjednika, čine gradonačelnik Grada Sarajeva, načelnici svih devet sarajevskih općina, te predsjednici Udruženja poslodavaca KS i Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS.

Sjednici su prisustvovali ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić, te načelnici općina Novo Sarajevo, Hadžići i Ilijaš Nedžad Koldžo, Hamdo Ejubović i Akif Fazlić, kao i predstavnici ostalih općina i Grada Sarajeva, saopćeno je iz KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti