Sektor tekstila, kože i obuće dao prijedloge za unapređenje rada kompanija

13.10.2020. 12:13 / Izvor: Akta.ba
Sektor tekstila, kože i obuće dao prijedloge za unapređenje rada kompanija

Utjecaj pandemije, koju je uzrokovao virus COVID 19, manifestvovao se skoro na sve grane privrede, kao u BiH tako i u svijetu, pa tako i na sektor tekstila, kože i obuće.

Predstavnici Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju Privredne/Gospodarske komore FBiH prošle sedmice su održali sastanak sa Federalnim ministrom razvoja, poduzetništva i obrta Amirom Zukićem, na kojem su dali informacije o stanju u ovom sektoru te ponudili prijedloge za unapređenje rada kompanija u niskoakumulativnoj i radno intenzivnoj grani industrije.

Jasmina Zejnilagić, sekretar Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju za Akta.ba je kazala je da se na sastanku razgovaralo o stanju sektora, pomoći koja je bila usmjerena na kompanije po osnovu Korona zakona, ali i novoj pomoći od 100 miliona KM koje je Vlada Federacije BiH predvidjela na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije.

"Kada je ovaj sektor u pitanju, upravo je ovo bio razlog iniciranja sastanka UO Udruženja sa ministrima Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Na sastanku sa ministrom Zukićem, izneseni su prijedlozi za donošenje kriterija za raspodjelu grant sredstava, kako bi što je moguće više kompanija pogođenih koronavirusom imalo mogućnost apliciranja na javni poziv", kazala je Zejnilagić te dodala da je za kompanije jako važno bilo koji će period biti uzet kao osnov dokazivanja negativnog utjecaja na poslovanje firmi.

Prijedlog UO je da to bude period od 01.-09.2020. godine u odnosu na 01.-09.2019. godine.

Na sastanku se razgovaralo i o nacrtu Zakona o poticanju razvoja male privrede, koji je u Javnoj raspravi i čijim će se usvajanjem, mala privreda podstaći na razvoj i investicije.

Predsjednik i članovi Upravnog odbora Udruženja tekstilne, kožarsko-prerađivačke i gumarske industrije su iznijeli prijedloge i sugestije po pitanju raspodjele grant podsticajnih sredstava, koje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta godišnje dodjeljuje firmama iz svoje nadležnosti.

Utjecaj pandemije, koju je uzrokovao virus COVID 19, manifestvovao se skoro na sve grane privrede, kao u BiH tako i u svijetu, pa tako i na sektor tekstila, kože i obuće.

Zbog cjelokupne situacije, zatvaranja granica, nemogućnosti protoka roba, mnogi ugovori nisu realizovani, investicije su odgođene, a  neke kompanije su zatvorile svoje proizvodne pogone.

Prema statističkim pokazateljima evidentan je negativan utjecaj pandemije COVID 19, koji se manifestovao na smanjen broj zaposlenih, proizvodnju te trgovinsku razmjenu sektora.

Ukoliko se uporede statistički pokazatelji od 01.-06.2020. godine u odnosu na isti period u 2019. godine  broj zaposlenih u ovom sektoru  manji je za cca 2.300 radnika, evidentiran je pad izvoza od 23,6 posto , ali i pad uvoza od 24,5 posto.

Na pitanje na koji način će predložena rješenja pomoći radu kompanija, Zejnilagić podjeća da je kriza nešto što je pogodilo ne samo BiH, već cijeli svijet, i mnoge države se bore sa njom na različite načine.

"Sve mjere koje se pružaju kroz grantove, garantne fondove, povoljne kreditne linije za kompanije su značajne i  bolje od nikakve pomoći. Dakle u ovoj situaciji svakako pozdravljamo odluku Vlade FBiH da poticajem od 100 miliona KM po programima pet ministarstva pomogne očuvanju privrede u FBiH”, kazala je.

Transparentna raspodjela sredstava, odabir projektnih aktivnosti, razvoj poslovnih zona su od velikog značaja za kompanije, kaže ona, i jasno je da će unapređenje u navedenim oblastima dovesti do poboljšanja uslova privređivanja.

U okviru Privredne/Gospodarske komore FBiH radi više od dvadeset udruženja privrednika.

Imajući u vidu činjenicu da je pandemija  pogodila cjelokupnu privredu BiH, sva udruženja iniciraju određena rješenja i dostavljaju nadležnima.

Zejnilagič kaže da su gotovo sve kompanije pretrpjele gubitke i vrlo je važno da Vlada FBiH, ali i kantonalne vlade, pomognu kompanijama u očuvanju biznisa i radnih mjesta.

"Potrebno je nastaviti donošenje zakonskih i drugih akata i stvarati povoljniji ambijent za privređivanje", kazala je.

I.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti