45 posto poreza: Novi prijedlozi zakona pogubni za freelancere

14.10.2020. 09:07 / Izvor: Akta.ba

Na dnevnom redu će se naći novi prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima kojima se određuju i uslovi rada freelancera u Federaciji.

U srijedu i četvrtak 14. i 15.10.2020. u 10h slijedi nastavak 14. redovne sjednice i redovna 15. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na dnevnom redu će se naći novi prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima kojima se određuju i uslovi rada freelancera u Federaciji.

U novim prijedlozima poreska stopa iznosi 13%, rashodi su sniženi na svega 10%, doprinosi su obavezni, za zdravstveno osiguranje 13,5%, za PIO 18,50%, pravo na lični odbitak u iznosu od 800 KM će imati samo oni koji su registrovani.

Prema važećem Zakonu na 1000 KM iznos koji ostane freelanceru iznosio je 843,20 KM, dok se prema novim Zakonima taj iznos smanjuje na 610,80 KM.

Udruženje "Freelance" u BiH smatra da ova kombinacija može potpuno uništiti opstanak i daljni razvoj freelance sektora.  

"Mi u Udruženju poduzimamo korake kako bismo ukazali zastupnicima na destruktivan efekat koji bi ovakva rješenja mogla proizvesti po kompletan freelance sektor ako se usvoje. Nastojimo probuditi njihov interes da prepoznaju naš značaj za ekonomiju i da podrže naše amandmane", ističu oni, dodajući da zakon smatraju nedopustivim i neprihvatljivim.

 

Navode da je Zakon sam po sebi konfuzan, posebno što se spominje ugovor kojeg mnogi freelanceri nemaju, ali pojam ugovora također nije objašnjen niti da li se misli na ugovor o djelu, autorski ugovor, ili se tu može računati i usmeni ugovor, email korespondencija za potrebe ovog Zakona.

"Opet se dešava da Zakon potpuno ignoriše freelancere, ali da se podrazumijeva da platimo sve to", naglašavaju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti