Mnogo prostora za nove investicije i unapređenje saradnje RS-a i Turske

14.10.2020. 10:34 / Izvor: Akta.ba
Mnogo prostora za nove investicije i unapređenje saradnje RS-a i Turske

Ćorić je zahvalio Ambasadi Turske za višegodišnju podršku prilikom odlaska domaćih kompanija na velike sajmove u Tursku.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč izjavio je jučer na sastanku u Banjaluci sa direktorom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem da u Republici Srpskoj već uspješno posluje nekoliko turskih kompanija, te napomenuo da su turski ulagači zainteresovani za različite grane privrede, od turizma, preko poljoprivrede i zdravstva, do energetike i rudarstva.

Koč je na sastanku u Banjaluci rekao da je zadatak Ambasade da na osnovu potencijala kojima Srpska raspolaže dovede i nove investitore, saopšteno je iz Privredne komore Srpske.

Ćorić i Koč razgovarali su o unapređenju saradnje između preduzeća iz Republike Srpske i Turske i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene dvije zemlje.

Sagovornici su zaključili da ukupna vrijednost obima robne razmjene može biti mnogo veća, imajući u vidu potencijale Republike Srpske i Turske i da će upravo na ovom pitanju intenzivnije raditi Privredna komora Republike Srpske i Konzulat Turske u Banjaluci.

Na sastanku je rečeno da je spoljnotrgovinska razmjena Republike Srpske i Turske u periodu od 2013. do 2017. godine bilježila pozitivne trendove, budući da je u ovom periodu zabilježen značajan rast izvoza iz Republike Srpske u Tursku, koji je povećan sa 16,1 milion u 2013. godini na 75,86 miliona KM u 2017. godini /371 odsto/.

"Tokom 2018. godine došlo je do smanjenja izvoza iz Republike Srpske u Tursku za skoro 60 odsto, a iznosio je 32,6 miliona KM, dok je uvoz smanjen za 557.000 KM. Trend smanjenja izvoza nastavljen je i tokom prošle godine, iako je na kraju ove godine evidentiran rast izvoza od blizu šest odsto, u odnosu na 2018. godinu", navodi se u saopštenju.

Prema riječima Ćorića, smanjenje izvoza posljedica je Odluke Turske iz aprila 2018. godine, da uvede kvote na izvoz iz BiH i to za šećer, ulje, brašno i meso, što se u značajnoj mjeri negativno odrazilo na ovdašnje izvoznike.

U međuvremenu, kako je istakao, otklonjene su prepreke, čime je omogućen izvoz mesa u Tursku, što su dvije kompanije iz BiH, od toga jedna iz Republike Srpske, već iskoristile i izvezle po 500 tona mesa.

Ćorić je zahvalio Ambasadi Turske za višegodišnju podršku prilikom odlaska domaćih kompanija na velike sajmove u Tursku.

Sastanku su prisustvovali i direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove Komore Dragana Kokot, generalni konzul Turske u Banjaluci Oguz Kilič, te savjetnik za trgovinu u Ambasadi Turske Sevgin Gungor, kao i treći sekretar Pinar Numanoglu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti