Eko Akcija: Svjetski finansijski špekulanti su iznašli način da unovče krizu

16.10.2020. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Eko Akcija: Svjetski finansijski špekulanti su iznašli način da unovče krizu

U Eko Akciji smatraju da pretvaranjem vode u robu neće se uspostaviti nužna ravnoteža u prirodi.

Vode na svijetu ima sve manje, a sada se pojavljuje kao predmet trgovine na Wall Streetu, najpoznatijoj burzi svijeta. Budući ugovori o crpljenju vode nude se kalifornijskim farmerima kao rješenje problema klimatske krize i prekomjernog crpljenja.

Svjetski finansijski špekulanti tako su iznašli način da unovče krizu koja prijeti da u bliskoj budućnosti pohara svijet – sušom, oskudicom, bolestima pa i ratovima, poručuju iz Eko Akcije.

Smatraju da pretvaranjem vode u robu neće se uspostaviti nužna ravnoteža u prirodi, nego će profit šačice mogula diktirati raspodjelu planetarnih zaliha vode.

"Ako mislite da će ovaj dio svijeta biti pošteđen problema s vodom, podsjećamo da voda u Lukavcu već sad nije za piće, da je Sarajevo godinama trpilo redukcije kakve sad trpi Goražde, da Bihać počesto ima problema s kvalitetom vode… A naše vlasti na sve to odgovaraju nebrigom, bjesomučnim crpljenjem i zagađivanjem vode, pa čak i nedavnim pregovorima o prodaji koncesija za komercijalnu eksploataciju vode stranim kapitalistima, konkretno iz zemalja Zaljeva", komentarisali su iz Eko Akcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti