Vlada i Sindikat policije Kantona Sarajevo potpisali novi Kolektivni ugovor

17.10.2020. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Vlada i Sindikat policije Kantona Sarajevo potpisali novi Kolektivni ugovor

Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije KS potpisali su premijer Mario Nenadić i predsjednik tog sindikata Sadik Ećo.

Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije KS potpisali su jučer premijer Mario Nenadić i predsjednik tog sindikata Sadik Ećo.

Prethodni Kolektivni ugovor sa Sindikatom policije istekao je 1. oktobra te je Sindikat policije podnio inicijativu za pokretanje postupka pregovaranja i zaključivanja novog Kolektivnog ugovora.

Novim Kolektivnim ugovorom zadržana su dosadašnja prava policijskih službenika, a novina je da su  izjednačena  njihova prava u odnosu na ostale zaposlene u Kantonu Sarajevo kada je riječ o isplati naknada za prijevoz na posao i s posla, s obzirom da su u ovom segmentu do sada bili diskriminirani.

Premijer Nenadić je zahvalio učesnicima u izradi Kolektivnog ugovora na odgovornosti koju su pokazali tokom pregovaračkog procesa, na solidarnosti i razumijevanju koju su iskazali naspram aktuelne epidemiološke situacije kao i za sve učinjeno za Sarajevo i građane u prethodnih sedam mjeseci.

"Vlada je prepoznala sve što je policija uradila tokom trajanja pandemije i veoma teških izazova, posebno u martu, aprilu i maju ove godine, kao i sve ostalo što radi u uvjetima primjene novih zakonskih odredbi vezanih za prekršaje i druge propise koje će primjenjivati u budućem radu", kazao je Nenadić.

Naglasio je i da Vlada garantira da u trenutnim finansijskim okolnostima neće biti smanjenja obima pripadajućih prava uposlenima u policiji i zdravstvu, po osnovu kolektivnih ugovora, a što je naglasila vodeći pregovore i socijalni dijalog sa svim reprezentativnim sindikatima u Kantonu Sarajevo.

Policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović je kazao da je policija svjesna svih trenutnih problema, kao i potrebe da se adekvatno odgovori na njih, te je shodno tome i dat pristanak na ovaj tekst sporazuma.

Predsjednik Sindikata Ećo je istakao da su trenutne epidemiološke i finansijske okolnosti u Kantonu razlog prihvatanja ovog teksta sporazuma iako, po njegovim riječima, policijski službenici zaslužuju veća prava.

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko izrazio je žaljenje jer nisu ispunjeni prvobitni zahtjevi Sindikata i prava pripadnika Uprave policije MUP-a KS koji su ih u punom kapacitetu opravdali i zaslužili.

Novi Kolektivni ugovor potpisan je na period od 15 mjeseci, a pozitivno mišljenje na njegovu primjenu je dalo Ministarstvo finansija KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti