Kolektor u Prijedoru zvanično počeo s radom i primio prve učenike na praksu

18.10.2020. 09:49 / Izvor: Akta.ba

"Kolektor" je na površini od 2.750 metara kvadratnih, od čega je 1.000 pod komutatorskim programom, a ostalo je rezervisano za alatnicu i mašinogradnju.

U prijedorskoj industrijskoj zoni "Celpak" zvanično je počelo da radi preduzeće za proizvodnju komutatora "Kolektor" iz Slovenije. Pored toga, ovo preduzeće zaslužno je što je u prijedorskoj Mašinskoj školi uveden i novi smjer, alatničar. Odjeljenje od 24 učenika posjetilo je danas prvi put ovo preduzeće u kojem će imati praktičnu nastavu.

Učenik prvog razreda smjera analitičar u Mašinskoj školi je i Nikola Gligić koji je bio oduševljen onim što je vidio u "Kolektoru".

"Nadam se da ću uspjeti u ovom svom zanimanju, da nađem posao i da radim u nekoj firmi poput ove", rekao je Gligić.

Direktor prijedorskog "Kolektora" Predrag Zorić pojasnio je da je ovo preduzeće proizvodnju u gradu na Sani pokrenulo krajem 2018. i početkom 2019. godine.

"Danas imamo stabilnu proizvodnju komutatora. Zaokružili smo proizvodni proces koji smo planirali, prve količine komutatora već idu odavde i imamo gotove proizvode koji se direktno iz Prijedora šalju na tržišta širom svijeta", istakao je Zorić.

On je dodao da je pored proizvodnje, dodatni dio ovog preduzeća razvoj trening centra za alatničare koji je dio zajedničkog projekta sa GIZ-om.

"Radili smo mnogo na novom zanimanju alatničar i to je verifikovano od strane Ministarstva prosvjete i Republičkog pedagoškog zavoda. Zajedno sa Mašinskom školom obezbijedili smo uslove da se upiše prva generacija od 24 alatničara, to smo sebi uzeli za obavezu da krenemo sa prvom generacijom po svim principima obrazovanja koji vrijede u drugim evropskim zemljama, što podrazumjeva primjenu digitalizacije i ostalog što se može primjeniti u obuci", rekao je Zorić.

On je dodao da će đaci tokom prve godine školovanja posjećivati "Kolektor" sa ciljem da uobliče znanja koja steknu u školi, a da će već od druge godine krenuti njihova obuka u preduzeću. "Kolektor" je na površini od 2.750 kvadrata od čega je 1.000 pod komutatorskim programom, a ostalo je rezervisano za alatnicu i mašinogradnju.

Ovdje su trenutno zaposlena 43 radnika od kojih je osam sa visokom stručnom spremom. Zorić poručuje da "Kolektor" ima do 2025. godine planove za razvoj u Prijedoru.

"Nova situacija na svjetskom tržištu donijela je zaokret i više će se razvijati alatničarstvo što je u principu dobro za grad Prijedor, jer to je nova tehnologija i prije ćemo doći do modernijih tehnologija koje su rame uz rame sa tehnologijama u svijetu", istakao je Zorić..

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je danas posjetio ovo preduzeće je rekao da je Mašinska škola iz Prijedora uspostavila uspješnu saradnju sa "Kolektorom".

"Ova škola je prepoznala važnost toga da svoju upisnu politiku usklađuje sa potrebama privrede grada Prijedora. "Kolektor" je prvi potpisao ugovor za obavljanje stručne nastave za učenike Mašinske škole i ova škola je na njihov zahtjev u svoju nastavu uvela i smjer alatničar koji je neophodan ovoj fabrici u budućnosti",naveo je Đaković.

On je istakao da "Kolektor" obezbjeđuje učenicima materijalnu naknadu tokom praktične nastave,a kao i da učenici Mašinske škole u 33 lokalna preduzeća obavljaju praktičnu nastavu.
Đaković je naveo da zbog pandemije virusa korona vlasnici "Kolektora" iz Slovenije nisu mogli da prisustvuju zvaničnom početku rada ovog preduzeća u Prijedoru.

Dodao je da se očekuje da će 2021. godine "Kolektor" početi izgradnju i druge hale te zaposliti nove radnike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti