Krajiški kesten u Švicarskoj: Otkup, prerada i izvoz ozbiljan i unosan posao

19.10.2020. 10:12 / Izvor: Akta.ba
Krajiški kesten u Švicarskoj: Otkup, prerada i izvoz ozbiljan i unosan posao

Stigla je jesen, a s njom i miris kestena, namirnice koja mnoge ne ostavlja ravnodušnim.

Nakon maline, "Vrganj-promet“ iz Bužima prije nekoliko dana počeo je sa otkupom i preradom pitomog kestena. Dnevne količine koje se otkupe prelaze dvadeset pet tona i ove aktivnosti trajat će oko mjesec dana. Plan je otkupiti, preraditi i na tržište Švicarske plasirati oko 600 do 700 tona nadaleko poznatog krajiškog brenda, piše cazin.ba.

Stigla je jesen, a s njom i miris kestena, namirnice koja mnoge ne ostavlja ravnodušnim. Vrijeme je da se kuša, ali i nešto zaradi. Sakupljači za kilogram dobiju  dvije marke, što je mora se priznati pristojna cijena.

Preduzeće "Vrganj – promet“ iz Bužima dnevno otkupi tridesetak tona. Za razliku od ranijih godina, ovo preduzeće veoma ozbiljno promišlja o poslu s kestenom, te investira u prerađivačke kapacitete. Kako navode, kesten otkupljuju na cjelokupnom području USK u rasponu od 25 do 30 tona koji skladište u hladnjačama, kako bi kasnije ušao u proces obrade.

Proizvodnu liniju za preradu instalirali su prije četiri godine, kako je u pitanju sezonski posao, osigurali su rad u dvije smjene. Razvojem i korištenjem savremene tehnologije, u ovom preduzeću su prije nekoliko godina napustili tradicionalni način prerade, te ozbiljnije ušli u ovaj posao. Sve količine koje se prerade, plasiraju se na tržište Švicarske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti