Krajiški kesten na inostranom tržištu

04.11.2020. 08:15 / Izvor: BHRT
Krajiški kesten na inostranom tržištu

Bosanska, posebno Cazinska krajina poznata je po proizvodnji kestena.

Bosanska, posebno Cazinska krajina poznata je po proizvodnji kestena. Nekada je u pogonima “Agrokomerca” godišnja prerada i proizvodnja dostizala pet hiljada tona, a brojna su domaćinstva pristojno živjela od uzgoja i skupljanja kestena. Danas je to drugačije. Međutim, posljednjih godina uzgoj kestena je nastavljen.

Tradicija uzgoja kestena, koja je za brojne stanovnike Cazinske krajine, bila unosan posao, a ratnim dešavanjima prekinuta, nastavljena je i sve više ljudi svoju egzistenciju vidi u ovom poslu.

O krajiškom kestenu su ispričane brojne priče. Ovaj proizvod se traži u Švicarskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj i ostalim zemljama. A koliki je zapravo potencijal kestena, najbolje govori činjenica da je ovdje zaposleno oko 60 osoba, a angažovano je i oko 500 kooperanata.

"Bavimo se poljoprivredom, ali iskoristimo dane dok su kesteni…Na osnovu toga koliko smo znali naći prije, veoma sam zadovoljan zato što je sad puno više kestena. Dovezem to, prodam i zadovoljan idem kući", kaže za BHRT Denis Bekonjić Ćehić. 

"Dovezem, ako mi idu roditelji, pokupim od žena na selu. Ima oko 170 kilograma, to je druga tura, u prvoj sam dovezao oko 200 kilograma. Cijena je malo pala, ali ko hoće, zaradi se. Zavisi kako ide, ali za jednu familiju treba nekoliko dana posla", ističe Mirfet Haralčić. 

U ovim pogonima se kesten prerađuje, potom zamrzava, a tokom zime se sortira i plasira na inostrano tržište. Najveći dio ove robe se izvozi u Švicarsku i Francusku. Jednim djelom kao gotov proizvod, a jednim dijelom kao polufabrikat za preradu za pire od kestena. Prošle godine je ovdje otkupljeno oko 350 tona, ove godine već 700, a do kraja sezone očekuju još stotinjak tona kestena.

Amir Makić, “Vrganj promet” d.o.o. Bužim navodi da treba raditi, treba se posvetiti tome ozbiljnije.

"Ovo područje ima znatno veće količine kestena. Treba se posvetiti tome da se iskorijeni taj predator, osa šiškarica koja se tu naselila. Da se vrati prijašnji sjaj ovom području kada je u pitanju kesten. Da se kesten reklamiše, da se kesten brendira".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti