Dodatno jačati poziciju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom

22.10.2020. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Dodatno jačati poziciju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom

Na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića danas je održan sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Erduanom Kafedžićem.

Na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića jučer je održan sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Erduanom Kafedžićem.

Ovom prilikom, premijer je tražio da specifična tema ovog sastanka bude borba protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u uslovima pokrenute promjene vlasti u Kantonu Sarajevo, jer premijer kao odgovorna osoba, uvažavajući prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi koje je pokrenulo 18 zastupnika u Skupštini KS, smatra da postoje značajni rizici u borbi protiv korupcije, kao i rizici za funkcioniranje sistema u situaciji promjene vlasti u KS.

S tim u vezi, premijer Nenadić je od šefa Ureda zatražio da pomogne u ovom procesu, kao i da također upravo na ovom primjeru Ured jača i gradi svoju poziciju i važnost u javnom sistemu Kantona Sarajevo.

Premijer i šef Ureda svjesni su činjenice da je Ured jedna od pozitivnih tačaka Kantona Sarajevo koja se spominje u međnarodno - pravnim krugovima i međunarodnim organizacijama, ali i među građanima KS.

Također, premijer je naglasio važnost da je svaki javni dužnosnik, odnosno svaki zaposleni građanin u javnom sektoru dužan da poštuje postavljena pravila u borbi protiv korupcije, te mora biti svjestan kako je Ured tijelo koje formirala Vlada i Skupština KS. Ono ima jasne zadaće i odgovornosti, te da je previše 'neraspoloženja' upućeno prema Uredu, jer su svi, po riječima premijera, svjesni da je Ured opravdao svoje formiranje i da postiže rezultate.

Šef Kafedžić je upoznao premijera kako je Ured pokrenuo čitav niz aktivnosti protiv određenog broja zaposlenih u javnom sektoru, protiv upravljačkih i nadzornih struktura, ali i pojedinaca zbog indicija sukoba sa zakonom i kršenja uspostavljenih pravila i procedura vezanih za funkcioniranje javnog sektora.

Premijera je obavijestio šef Ureda i o novim pojedinačnim slučajevima i najavio da će ovih dana prijave o kršenju pravila i procedra stići i u Kabinet premijera, koji će kao i do sada, odmah proslijediti informaciju nadležnim organima na postupanje.

Po riječima, Kafedžića, premijer je jedna od svjetlih tačaka fnkcioniranja javnog sektora i jedan od rijetkih rukovodilaca koji nema ni anonimnu ni javnu prijavu.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti