Objavljen spisak dobitnika poticaja za start-upe i zanatske radnje u Sarajevu

23.10.2020. 07:40 / Izvor: Akta.ba
Objavljen spisak dobitnika poticaja za start-upe i zanatske radnje u Sarajevu

Iz Vijeća mladih KS su pozdravili ove aktivnosti Vlade i resornog ministarstva, naglašavajući da je realizacijom ovih projekata ispoštovan dogovor Vlade i ovog vijeća.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je jučer Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za program “Podrška mladima za pokretanje start up subjekata”. Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, nakon što je okončana procedura Javnog poziva za podnošenje prijava za ovaj program.

Utvrđena je lista korisnika sredstava sa nazivom biznis planova, kao i iznosom poticajnih grant sredstava koja su im odobrena. Radi se o 25 mladih osoba kojima će biti dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 448.694 KM.

Kako je navedeno u Odluci, dodatnih devet aplikanata je zadovoljilo kriterije prve faze Javnog poziva i prošli su obuku za pokretanje start up subjekata. Međutim, nisu izabrani kao korisnici poticajnih grant sredstava po predmetnom Javnom pozivu, zbog nezadovoljavanja osnovnih (eliminatornih) kriterija u II fazi ovog javnog poziva ili zbog nedovoljnog broja ostvarenih bodova, odnosno zato što njihov konačni biznis plan nije urađen prema ekonomskim standardima.     

Lista korisnika kojima su odobrena sredstva, kao i dokumenata koje trebaju dostaviti Ministarstvu prije potpisivanja ugovora o dodjeli grant sredstava, te lista aplikanata koji nisu ispunili kompletne kriterije, sadržana je pomenutoj odluci objavljenoj na web stranici Ministarstva privrede KS https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/odluka-o-dodjeli-poticajnih-grant-sredstava-na-osnovu-javnog-poziva-za

Vlada je danas utvrdila i Odluku o utvrđivanju liste obrtnika-zanatlija i iznosa poticajnih sredstava po osnovu programa “Edukacija mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje” u Kantonu Sarajevo za 2020. godinu.

Petnaest obrtničkih-zanatlijskih radnji, različitih djelatnosti, ostvarilo je pravo na dodjelu sredstva u ukupnom iznosu od 151.800 KM, za edukaciju i zapošljavanje mladih u trajanju od najmanje godinu dana.  Odluka možete pogledati OVDJE.

Iz Vijeća mladih KS su pozdravili ove aktivnosti Vlade i resornog ministarstva, naglašavajući da je realizacijom ovih projekata ispoštovan dogovor Vlade i ovog vijeća.

Vlada kroz različite programske aktivnosti i projekte nastoji pomoći mladima u njihovom stručnom osposobljavanju i zapošljavanju. Jedna od aktivnosti je i stipendiranje učenika  srednjih stručnih škola u Kantonu Sarajevo za  deficitarna zanimanja, sa kojima će  Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS naredne sedmice potpisati ugovore o dodjeli stipendija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti