Drugo savjetovanje bh. ogranka CIRED-a otvoreno u Mostaru

26.10.2020. 08:03 / Izvor: Fena
Drugo savjetovanje bh. ogranka CIRED-a otvoreno u Mostaru

Drugo savjetovanje bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED svečano je otvoreno u nedjelju navečer u Mostaru i trajat će do 27. listopad

Drugo savjetovanje bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED svečano je otvoreno u nedjelju navečer u Mostaru i trajat će do 27. listopada.

Savjetovanje je okupilo oko 100 sudionika koji su raspoređeni po dvoranama u hotelu Mepas i u hotelu Mostar, a u cilju poštivanja i pridržavanja svih epidemioloških mjera. Pored toga, sudjeluje se i online putom iz šire regije, uključujući i Zagreb i Beograd. Pripremljena su 62 referata koja će se za vrijeme trajanja savjetovanja razmatrati po sekcijama CIRED-a te će se na kraju savjetovanja donijeti i odgovarajući zaključci.

Bosanskohercegovački ogranak Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED-BH O CIRED formiran je sredinom 2017. godine i organizacijski je strukturiran u okviru BH O CIGRE kao vodeća organizacija u BiH koja se bavi  stručnim i znanstvenim problemima u oblasti distribucije električne energije, proučavanjem funkcioniranja tržišta električne energije, procesima regulacije te utjecajem na tehnološki, funkcionalni i ekonomski razvoj elektrodistributivnog sustava.

Jedan od uvodničara savjetovanja je predsjednik bh. ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave (BHO CIGRE) Edhem Bičakčić koji je govorio o utjecaju covida-19 na rad elektroenergetskog sustava.

"Tijekom ove pandemije posebno se prate mjere koje su sudionici u elektroenergetskom sektoru poduzeli kako bi opstali, radili i djelovali u ovakvim okolnostima. Ta iskustva su sabrana i djelovali smo donoseći preporuke prema vladinim institucijama, regulatorima i ostalim sudionicima u smislu zaštite osoblja", kazao je Bičakčić u izjavi za Fenu.

Istaknuo je kako je elektroenergetski sustav u BiH pokazao otpornost u ovom razdoblju.

"Funkcionirao je bez većih zastoja i možemo kazati da je uspješno odgovorio izazovu na koji mnogi drugi sektori nisu uspjeli. Također, ostvaren je i višak proizvodnje, realiziran je i odgovarajući izvoz električne energije i on se i danas odvija", kazao je Bičakčić.

Smatra kako elektroenergetski sustav predstavlja jedan snažan poticaj ukupnoj ekonomiji koja u drugim sektorima ne može bilježiti ovakve rezultate.

"To još jednom pokazuje da je energetika velika razvojna šansa BiH i da mi moramo napraviti strateške promjene. Prvobitno u smislu institucionalnog jačanja naših vlada, posebno ministarstava energetike, da bi mogli odgovoriti i budućim izazovima u tranzicijskom razdoblju energetskog sektora, a u skladu s europskim preporukama, direktivama i standardima", istaknuo je Bičakčić.

Navodi kako je karakteristično da svih 10 županija u Federaciji BiH nema ministarstvo za energetiku.

"Ta šansa u BiH nije prepoznata, a posebno u sferi obnovljive energije. Rezultati kojima raspolažemo daju nam za pravo i vjerujemo da ćemo uspjeti promijeniti ukupni ambijent da stvorimo dobru klimu za investicije i da bar u ovom sektoru omogućimo izuzetno snažan razvoj u BiH, a za što postoje svi potencijali", zaključio je Bičakčić.

Posebna priznanja CIRED-a za proteklu godinu dobili su direktor Elektroprijenosa BiH Matan Žarić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti