Biće predložen novi paket pomoći za sektor ugostitetljstva i turizma u RS

03.11.2020. 15:56 / Izvor: SRNA
Biće predložen novi paket pomoći za sektor ugostitetljstva i turizma u RS

Do kraja ove sedmice biće predložen novi paket pomoći za sektor ugostitetljstva i turizma, koji je teško pogođen posljedicama epidemije korona virusa.

Do kraja ove sedmice biće predložen novi paket pomoći za sektor ugostitetljstva i turizma, koji je teško pogođen posljedicama epidemije korona virusa, odlučeno je na današnjem sastanku predstavnika grada Banjaluka, Vlade Republike Srpske i Udruženja "Horeka".

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je rekao da će u naredna tri dana biti formirana radna grupa koja će predložiti set mjera za pomoć sektoru ugostiteljstva.

Radojičić je precizirao da posebna radna grupa, koju će voditi predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, zajedno sa Ministarstvom finansija RS, u naredna tri dana treba da razmotri set mjera za pomoć ovom sektoru.

On je poslije sastanka sa predstavnicima Udruženja "Horeka" i ministrima finansija i trgovine i turizma Zorom Vidović i Suzanom Gašić, rekao da će u okviru ovih mjera biti razmotrena pitanja vezana za moguće subvencije, doprinose za radnike, poreze, razne takse i druge moguće finansijske i nefinansijske oblike pomoći, kao što je pitanje radnog vremena i slično.

Radojičić je rekao da rezlutat ovoga treba da budu uredbe na svim nivoima vlasti, kojima bi se odvojila dodatna sredstva kako bi ovi sektori mogli da prežive.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić pozvala je i sve ostale lokalne zajednice da razmotre moguću pomoć ugostiteljima, ali svim ostalim privrednim subjektima na svom području.

"Svjesni smo da je pandemija pogodila svu privredu i moramo zajednički naći način da pomognemo u svim oblastima da ne bi došlo do otpuštanja radnika", rekla je Gašićeva.

Da je situacija u ugostiteljstvu i turizmu, gdje je zaposleno oko 12.000 radnika u cijeloj Republici Srpskoj , veoma teška, potvrdio je i predsjednik Udruženja "Horeka" Dalibor Šajić.

"Zajedno sa Vladom Republike Srpske i gradom Banja Luka tražimo načine kako da preživimo ovaj najteži period i da ne bude masovnog otpuštanja u ovoj djelatnosti", rekao je Šajić.

On je rekao da su među zahtjevima ugostitelja subvencije za doprinose radnika, produženje radnog vremena za jedan čas, pomoć turističkim agencijama i gradskim hotelima koji bilježe pad prometa do 90 odsto, te da se pomogne svadbenim salonima i noćnim klubovima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti