Javne garaže u Sarajevu: 1380 mjesta na gornjim etažama godinama prazno

04.11.2020. 10:39 / Izvor: Akta.ba
Javne garaže u Sarajevu: 1380 mjesta na gornjim etažama godinama prazno

Godišnji prihod KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo po osnovu naplate garažnih mjesta za 2019. godinu je iznosio 1.489.847,00 KM bez PDV-a

KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo raspolaže sa ukupno 3925 garažnih mjesta koji se nalaze na Ciglanama, Saraj polju i na Dobrinji, kazao je za portal Akta.ba Mirsad Hošić v.d. direktor KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo.

Od toga je u 2019. godini 2545 garažnih mjesta bilo popunjeno, dok se ostatak od 1380 nepopunjenih garažnih mjesta nalazi na etažama. 

Samo na lokalitetu Dobrinje na etažnom otvorenom dijelu garaže slobodno je 769 parking mjesta.

U njihovu obnovu se nije ulagalo još od kraja rata. Nekoliko puta je bila i pokretnuta inicijativa o ukidanju naplate parkinga na garažama kako bi automobili bili sklonjeni s ulica, trotoara i naseljenih trgova.

Također, postojala je opcija da taj parking bude jeftiniji jer je cijena garaže na gornjoj etaži preskupa za mnoge građane. Mnogi smatraju da bi to bilo isplativije jer su gornje etaže gotovo poluprazne na pojedinim garažama. Naime, cijene su dovele do smanjenja interesa građana za iznajmljivanje parking mjesta u garažama, te su građani sve više počeli parkirati na pješačkim zonama i zelenim površinama, čime se stvaraju veće saobraćajne gužve kao i nesigurnost pješaka i biciklista.

"Cijena garažiranja je utvrđena odlukom o cijenama korištenja javnih parkinga (Sl.novine KS broj: 26/19) od 01.05.2009. godine. Prema našim finansijskim pokazateljima cijena po jednom garažnom mjestu ne može biti manja, te nije moguće govoriti o cijenama koje bi imale simboličan iznos. U garažama na području Saraj polja i Dobrinje cijena zakupnine parking mjesta u natkrivenom dijelu je 60 KM, a na etaži je 40 KM sa PDV-om", ističe Hošić. 

Iako se u ovim naseljima uvijek traži parking mjesto više i građani često ukazuju na nedostatak mjesta za parkiranje, većina njih izbjegava svog ljubimca ostaviti u neuslovnim garažama kojima upravlja KJKP RAD.

Garaže nisu u najboljem stanju, a na pojedinim mjestima prokišnjavaju pa se automobili natkrivaju najlonima. 

Na pitanje zašto se godinama unazad nije značajno ulagalo u njihovu obnovu v.d. direktor Rada kaže da su u proteklom periodu, u skladu sa finansijskim mogućnostima, ulagali sredstva za zamjenu postojeće i postavljanje led rasvjete, uvođenje video nadzora, te da će u narednom periodu nastaviti sa započetim aktivnostima. 

"U skladu sa poslovnom politikom preduzeća planovi za unaprijeđenje uslova parkinga i garaža postoje, uslov su finansijska sredstva koja je potrebno uložiti kako bi se planovi i ostvarili. U narednom periodu KJKP RAD d.o.o. Sarajevo planira nastaviti aktivnosti na postavljanju video nadzora, rješavati dalje hidroizolaciju i osavremenjivanje garaža, a sve u skladu sa finansijskim mogućnostima", navodi on.

Govoreći o prepuštanju upravljanja nad garažama Općini Novi Grad koja je to tražila, naš sagovornik navodi da se garaže ne mogu izuzeti iz imovine KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo.

"S obzirom da je KJKP "RAD" d.o.o. Sarajevo Kantonalno preduzeće i u 100 posto je vlasništvu Kantona Sarajevo, garaže se ne mogu izuzeti iz imovine i dati na upravljanje nekom drugom", naglašava Hošić.

Kako je kazao, godišnji prihod KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo po osnovu naplate garažnih mjesta za 2019. godinu je iznosio 1.489.847,00 KM bez PDV-a. Rashodi na ime garaža su 1.653.594,00 KM koji se odnosi na troškove plaćanja računa za komunalne usluge, amortizaciju, osiguranje, unapređenje uslova parkinga i plate radnika.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti