Zbog pada zagađujućih materija u zraku, ukinuta epizoda "Pripravnost" u KS

05.11.2020. 15:33 / Izvor: Akta.ba
Zbog pada zagađujućih materija u zraku, ukinuta epizoda 'Pripravnost' u KS

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo nastavit će kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka, o čemu će blagovremeno informisati javnost.

Zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donosi odluku za ukidanje epizode "Pripravnost" u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje pomenuti Plan.

Ovakva odluka proizišla je, jer danas na svim automatskim stanicama prosječne dnevne koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku nisu prekoračile granične vrijednosti.

Također se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima očekuje nestabilna vremenska situacija praćena padavinama i slabim do umjerenim vjetrom.

S obzirom na prognozirane vremenske prilike, ne očekuje se uspostava temperaturne inverzije u kotlinskim dijelovima Kantona Sarajevo, koja bi pogodovala akumuliranja zagađujućih materija.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo nastavit će kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka, o čemu će blagovremeno informisati javnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti