Epizoda "Pripravnost" ostaje na snazi u Kantonu Sarajevo

12.11.2020. 08:31 / Izvor: Akta.ba
Epizoda 'Pripravnost' ostaje na snazi u Kantonu Sarajevo

Iako je u Kantonu Sarajevo danas zabilježen pad koncentracija zagađujućih materija u zraku, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".

Iako je u Kantonu Sarajevo danas zabilježen pad koncentracija zagađujućih materija u zraku, na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".

Do poboljšanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo došlo je usljed promjene vremenskih prilika i podizanja inverznog zagađujućeg sloja, a koji je u manjim količinama i dalje prisutan.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednom periodu će se zadržati stabilno vrijeme te se očekuje da će koncentracije zagađujućih materija rasti u večernjim i jutarnjim satima.

Efekte ovakvih vremenskih prilika nije moguće predvidjeti, zbog nepostojanja preciznih sinoptičkih modela za sarajevsku kotlinu, odnosno nije moguće prognozirati kretanje i ponašanje zračne mase ispod inverzionog sloja.

U skladu s tim, nije moguće dati ni precizne informacije o očekivanim vrijednostima kvaliteta zraka.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastavit će kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo i o čemu će blagovremeno informisati javnost, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti