Isplata dijela plaće privrednicima u KS predviđena i za juni i juli ove godine

17.11.2020. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Isplata dijela plaće privrednicima u KS predviđena i za juni i juli ove godine

Na sjednici je zaključeno da će Udruženje poslodavaca dati prijedlog neophodnih mjera.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić organizirao je danas sjednicu Koordinacionog tijela za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede, te poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Članovi Koordinacionog tijela i predstavnici poslodavaca uputili su apel zastupnicima Skupštine KS da sutra na sjednici Skupštine donesu Zakon o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

Poručili su da svaki dan kašnjenja pomoći privrednim subjektima dovodi u pitanje njihov opstanak i opstanak radnih mjesta.

Na sastanku je analiziran Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, koji će se naći pred zastupnicima na sutrašnjem nastavku sjednice Skupštine KS.

Sa sastanka je poslana podrška predloženim izmjenama zakona i od Udruženja poslodavaca i Udruženja sindikata koje djeluje u tom tijelu.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je kazao da izmjena Zakona sadrži proširenje zakonskog okvira kako bi mjera sufinansiranja isplate plaća ili dijela minimalne neto plaće mogla biti realizirana za dodatna dva mjeseca - juni i juli.

"Trenutni Zakon tretira ove mjere kao kratkoročne i njihova primjena se odnosila na period do maja ove godine, jer se pretpostavilo da će epidemija koronavirusa biti gotova do jeseni. Nažalost, epidemija je još tu i mi moramo tražiti načina kako privredi što duže pomagati na način predviđen spomenutim zakonom", istakao je Halebić.

On je dodao da prijedlog izmjena ovog zakona donosi i prošireni normativni okvir da se, pored komercijalnih banaka koje su tretirane u sadašnjem zakonskom rješenju, dopuni i sa mogućnosti kreditiranja kroz Kreditno - garantni fond koji već postoji i funkcioniše u KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Na sjednici je zaključeno da će Udruženje poslodavaca dati prijedlog neophodnih mjera koje će premijer Nenadić prezentirati na sastanku deset kantonalnih premijera kod premijera Federacije BiH Fadila Novalića, koji je zakazan za 18. novembar ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti