Tri veterinarska inspektora Ureda za veterinarstvo BiH optužena za korupciju

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tri veterinarska inspektora Ureda za veterinarstvo BiH optužena za korupciju

Optuženi su počinili koruptivno kazneno djelo primanje dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

20.11.2020. 13:28 / Izvor: Akta.ba

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Indire Dajić-Hukić, rođene 1967. godine u Brčkom, uposlena kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH, Ive Kobaša rođenog 1964. godine u Bosanskom Šamcu, uposlen kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH i Mladena Mijića rođenog 1959. godine u Bosanskom Šamcu, uposlen kao granični veterinarski inspektor Ureda za veterinarstvo BiH.

Optuženi se terete da su, od mjeseca srpnja / jula do mjeseca rujna / septembra 2020. godine, obavljajući dužnost veterinarskih inspektora Ureda za veterinarstvo BiH, na Graničnom veterinarskom inspekcijskom prijelazu Orašje, a koji su zaduženi za provođenje veterinarsko-zdravstvene inspekcije i kontrole u međunarodnoj trgovini živim životinjama, hranom i proizvodima životinjskog podrijetla, kao ovlaštene osobe institucija BiH, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, od osoba koje se bave uvozom navedenih roba, tražili i dobili novac kao imovinsku korist, kako bi propustili teretna motorna vozila u BiH, bez provjere poštivanja propisanih zdravstvenih i sanitarnih uvjeta i normi, koje moraju biti ispunjene za ulazak ove vrste roba u BiH, a koje su propisane Zakonom o veterinarstvu BiH, Pravilnikom o uvjetima i načinu rada Granične veterinarske inspekcije u BiH i Priručnikom za rad graničnih vetrinarskih inspektora u BiH/pregled proizvoda životinjskog podrijetla.

Na navedeni način, optuženi su počinili koruptivno kazneno djelo - primanje dara ili drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

Također, počinjenjem navedenog koruptivnog kaznenog djela, ugrožena je i zdravstvena i sanitarna sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Tijekom provedene istrage, otkrivena su i zadokumentirana počinjenja kaznenih djela, a navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem svjedoka te prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Također, tužiteljstvo će u postupku tražiti da se optuženima na temelju članka 110.  Kaznenog zakona BiH oduzme imovinska korist stečena kaznenim djelom, kao i da se na temelju člana 73. Kaznenog zakona BiH optuženima izrekne mjera sigurnosti Zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od 5 godina na način da im se zabrani obavljanje dužnosti veterinarskih inspektora na granici u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti